Zoeken

Marokko: nieuwe regels voor vastgoedtransacties

23 september 2024 - 18:50 - Marokko

©

In Marokko zijn er veranderingen doorgevoerd in bepaalde bepalingen van het Wetboek van Zakelijke Rechten. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop vastgoedtransacties worden afgehandeld.

Artikel 4 van het Wetboek van Zakelijke Rechten stelt nu dat "compromissen van verkoop of de bijbehorende volmachten moeten voldoen aan de contractuele formaliteiten. Ze moeten worden opgesteld in een authentieke akte of in een akte met vaste datum, opgesteld door een advocaat die is toegelaten tot de Hoge Raad, tenzij een specifieke wet anders bepaalt." Het is verplicht om de door een advocaat opgestelde akte en alle pagina’s ervan te laten ondertekenen door de partijen en de opsteller, meldt Finances News Hebdo.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid verplicht betaling belastingen

Bovendien moeten de bevoegde autoriteiten de handtekeningen van de partijen legaliseren. Ook moet de handtekening van de advocaat die de akte heeft opgesteld, worden gewaarmerkt door de griffier van de rechtbank van eerste aanleg waar de advocaat werkzaam is. Met andere woorden, onderhandse akten die vrij zijn opgesteld of door een openbaar schrijver zijn opgesteld, worden juridisch niet erkend voor dit soort transacties.

Het compromis van verkoop is een voorlopig contract dat wordt opgesteld vóór de ondertekening van het definitieve contract of in afwachting van de vervulling van een voorwaarde, zoals het verkrijgen van een hypotheek of de eigendomstitels voor de projectontwikkelaar.

Lees ook: Marokko: resultaten vastgoedmarkt wisselvallig

De langverwachte wijziging van artikel 4 van het Wetboek van Zakelijke Rechten zal de rechten van alle contractanten beschermen en problemen met de administratie voorkomen, met name geschillen tussen verkoper en koper. Veel van dit soort zaken worden voor de rechter gebracht. Volgens het tijdschrift zou deze verandering ook een einde moeten maken aan bepaalde malafide praktijken waarbij het compromis van verkoop niet wordt vermeld en wordt vervangen door een reserverings- of verbintenisakte die mogelijk illegale of misbruikende clausules bevat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team