Zoeken

Marokko: recordinkomsten dankzij buitenlandse producties

21 augustus 2024 - 16:20 - Economie

©

De Marokkaanse filmindustrie beleeft gouden tijden. De inkomsten uit buitenlandse filmproducties zijn dit jaar naar een recordhoogte gestegen, zo meldt het Marokkaanse Centrum voor Cinematografie (CCM). Met een totaal van 1,1 miljard dirham is dit het hoogste bedrag sinds 2015.

Het koninkrijk is populair bij internationale filmmakers vanwege de diverse landschappen, variërend van bergen en woestijn tot kust en historische monumenten. Daarnaast beschikt Marokko over moderne faciliteiten voor filmproductie en goed opgeleide professionals. Deze combinatie maakt het aantrekkelijk voor producenten en regisseurs om hun films in Marokko op te nemen.

Lees ook: Aït Ben Haddou, Marokko’s Hollywood

De Amerikaanse productie "Gladiator II", geregisseerd door Ridley Scott, spant de kroon met een investering van 306 miljoen dirham. Op de voet gevolgd door de Engelse serie "Atomic" met 150 miljoen dirham en de Duitse serie "The Terminal List" met 125 miljoen dirham.

Lees ook: Spectaculaire beelden "Gladiator II" in Marokko onthuld (video)

Ook Marokkaanse bioscopen profiteren mee. De 30 meest succesvolle films, zowel Marokkaans als internationaal, brachten in 2023 samen 63 miljoen dirham op. Hiervan was 29 miljoen dirham afkomstig van Marokkaanse films. De kaskraker "Dados" leidde de dans met een opbrengst van 8,7 miljoen dirham, gevolgd door de Amerikaanse hit "Barbie" met 4,9 miljoen dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team