Zoeken

Marokko: sterke stijging prijs sardines, de "vis van de armen"

11 juni 2024 - 11:20 - Marokko

©

Op enkele dagen van Eid ul-Adha in Marokko, is de prijs van sardines, ook wel de "vis van de armen" genoemd, fel gestegen. Een kilo sardines kost nu tussen de 20 en 22 dirham, wat voor veel Marokkanen onbetaalbaar is.

De bezorgdheid is groot. Parlementslid Moulay Mehdi Fatemi van de USFP stelde schriftelijke vragen aan minister van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling, Water en Bossen, Mohammed Sadiki. "De sardineprijzen stijgen terwijl ook de kosten voor een offerdier voor Eid ul-Adha toenemen. Dit maakt het in deze economische omstandigheden extra moeilijk om rond te komen," aldus Fatemi.

Lees ook: Marokko kampt met onverwachte sardinenmigratie

Naast sardines zijn ook andere vissoorten en zeevruchten, zoals tong, garnalen en inktvis, de afgelopen dagen flink duurder geworden. Het parlementslid wil van de minister weten wat er gedaan wordt om speculatie, die als oorzaak van de prijsstijgingen wordt gezien, tegen te gaan. Tevens vraagt Fatemi om plannen voor de toekomst om de visbestanden in Marokko duurzaam te beheren en betaalbaar te houden voor de bevolking. Transparantie in de prijsvorming en het bestrijden van monopolies op de vismarkt zijn hierbij cruciaal.

Lees ook: Visprijzen door het dak in Marokko

Minister Sadiki ging woensdag met de voorzitters van de Marokkaanse visserijkamers om de tafel om de knelpunten te bespreken. De schaarste aan vis in verschillende visgronden voor oppervlaktevisserij en maatregelen om de visbestanden, met name in het zuiden, te beschermen, kwamen ter sprake.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team