2 maart 2024 - 07:00 - Economie
Op enkele dagen van de start van de Ramadan gaan de visprijzen in Marokko door het dak. Dit tot grote frustratie van de Marokkaanse consumenten. De PJD-fractie in het parlement heeft de Raad voor de Mededinging ingeschakeld.
De prijs van sardines is op sommige markten in Tetouan gestegen tot meer dan 25 dirham per kilogram, terwijl die voorheen tussen 8 en 15 dirham lag, meldt Al3omk. De prijs van ansjovis is zelfs gestegen tot 40 dirham per kilogram, terwijl die de afgelopen dagen tussen 18 en 30 dirham schommelde. Deze prijsstijging heeft geleid tot een daling van de vraag.
Lees ook: Ramadan 2024 in Marokko : vis aan betaalbare prijzen?
Abdellah Bouanou, voorzitter van de PJD-fractie in het parlement, is bezorgd over de situatie. Hij heeft een verzoek gestuurd naar de voorzitter van de Commissie voor Productieve Sectoren in de Kamer van Afgevaardigden om het advies van de Raad voor de Mededinging in te winnen over de stijgende visprijzen.
Lees ook: Binnenkort Braziliaanse vis in borden Marokkanen
Volgens Bouanou hebben de vertegenwoordigers van rederijen, de eigenaren van vissersboten en de Nationale Confederatie van Vishandelaren in de Marokkaanse havens en markten een overeenkomst getekend om de referentieprijs voor sardines in de visverwerkingscentra te verhogen. Dit vanwege de huidige moeilijkheden in de sector, met als doel de visbestanden te behouden, de kwaliteit van de vis te garanderen, de belangen van de sector te beschermen en de specificiteit van het beroep te respecteren. Bouanou waarschuwt echter dat deze beslissing "de prijzen van visproducten op de nationale markt kan beïnvloeden".
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden