12 mei 2023 - 17:00 - Economie
Marokko werkt al 25 jaar aan het veroveren van een plaats in de wereldwijde luchtvaartindustrie. Om zijn doel te bereiken heeft het koninkrijk een duidelijke strategie ontwikkeld.
Dat gebeurt onder meer via zo’n 150 bedrijven, een groot aantal gekwalificeerde arbeidskrachten, een goede concurrentiepositie in vergelijking met Europa, meer dan 200 hectare grond in de nabijheid van de luchthaven Mohammed V in Casablanca en de nabijheid van de haven Tanger Med. Daarnaast zijn de Airbus assemblagelijnen in Toulouse, Hamburg en Sevilla ook bereikbaar in enkele uren met het vliegtuig, heeft Marokko een enkel loket opgericht om de administratieve formaliteiten voor de installatie te vergemakkelijken en werden er massaal luchtvaarttechnici en ingenieurs opgeleid. Marokko geeft zichzelf alle middelen om een plek in te nemen in de wereld van de luchtvaart onderaanneming.
Lees ook: Elk vliegtuig in de wereld heeft een onderdeel dat in Marokko is gemaakt
De sector nam in 1999 een hoge vlucht na de komst van Snecma, dat nu Safran heet. De Franse onderneming heeft een reparatiestation voor A 320-motoren en stelt via haar acht Marokkaanse filialen 3400 mensen tewerk. Andere bedrijven, zoals Sabca, de Belgische fabrikant van vliegtuigonderdelen in Casablanca, hebben dit voorbeeld gevolgd. "Wanneer het product de fabriek verlaat, zal de volledige romp van de hier gemaakte Pilatus PC-12 naar Europa worden gestuurd. Dan ontbreken alleen nog de motor, het landingsgestel en de avionica om er een compleet vliegtuig van te maken", zegt Raphaël Samson, algemeen directeur, aan L’Usine Nouvelle.
Lees ook: Marokko gaat militaire vliegtuigen zelf onderhouden
Marokko neemt ook de opleiding van jongeren voor zijn rekening. Het Instituut voor Luchtvaartberoepen (IMA) leidt leerlingen op tot bachelor-niveau (waarvan 20 tot 30% meisjes). "Wij leren hen hun toekomstige beroep in de omstandigheden waarin zij bij hun werkgever zullen werken, maar ook hoe zij zich in het bedrijf moeten gedragen zodat zij klaar zijn om te werken zodra zij het instituut verlaten", benadrukt Patrick Ménager, directeur-generaal van het IMA. In totaal zijn sinds de start in 2011 ruim 11.000 jongeren opgeleid, waarvan 2000 tot 2022.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Marokkaanse SGMB-bank verkocht
BIM opent megaplatform in Marrakech
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet