Zoeken

Marokko en VAE sluiten historische deal

3 augustus 2024 - 07:00 - Economie

©

Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de voorwaarden voor een uitgebreid economisch partnerschapsakkoord afgerond. Dit akkoord is de eerste stap in de richting van een nieuwe fase van economische samenwerking tussen beide landen.

De Emirati minister van Buitenlandse Handel, Thani Ahmed Alzeyoudi, en de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, ondertekenden zaterdagavond in Rabat een gezamenlijke verklaring waarin ze het succes van de onderhandelingen en de afronding van de overeenkomst aankondigden. Dit is het eerste uitgebreid economisch partnerschapsakkoord dat de Verenigde Arabische Emiraten sluit met een Arabisch land.

Lees ook: Verenigde Arabische Emiraten investeren miljarden in Marokko

Na de ondertekening benadrukte Thani Ahmed Alzeyoudi dat het akkoord met Marokko "een belangrijke toevoeging is aan het programma van economische overeenkomsten dat de Verenigde Arabische Emiraten blijft implementeren met als doel het uitbreiden van ons netwerk van handels- en investeringspartners".

Ryad Mezzour verklaarde dat het economische partnerschap tussen de twee landen "ertoe strekt de vrije stroom van goederen en diensten te stimuleren door onnodige handelsbelemmeringen weg te nemen, flexibele oorsprongsregels voor goederen vast te stellen, de toegang van diensten tot de markt te verbeteren en de douanesamenwerking te versterken". Hij voegde eraan toe dat de focus zal liggen op prioritaire sectoren zoals hernieuwbare energie, toerisme, infrastructuur, mijnbouw, voedselzekerheid, transport, logistiek, informatietechnologie en communicatie.

Lees ook: Sluiting hamams in Marokko kan "gevaarlijk" zijn

Het handelsvolume tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko, exclusief olie, bereikte vorig jaar 1,3 miljard dollar, een stijging van 30% ten opzichte van 2022 en een groei van meer dan 83% ten opzichte van het niveau vóór de Covid-19-pandemie in 2019. De Verenigde Arabische Emiraten zijn ook de grootste Arabische investeerder in Marokko, met een totaal aan investeringen van 15 miljard dollar in verschillende strategische projecten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team