29 december 2024 - 09:40 - Marokko
Steeds meer jonge Marokkanen zien af van trouwen en kinderen krijgen. De hoge kosten van levensonderhoud spelen daarbij een grote rol, terwijl Marokko juist te maken krijgt met een krimpende beroepsbevolking en een toenemende vergrijzing. Is de voorgestelde hervorming van het familierecht, waarvan de eerste voorstellen onlangs zijn gepresenteerd door de Marokkaanse minister van Justitie Abdellatif Ouahbi, een deel van het probleem?
Volgens econoom Mohamed Jedari bevat het wetsvoorstel juist veel positieve punten die de positie van Marokkaanse vrouwen verbeteren. In een interview met Al3omk stelt hij dat de hervorming niet zal leiden tot een verdere daling van het aantal huwelijken. "Het huwelijk blijft een heilige instelling en een belangrijke norm", aldus Jedari. Hij verwacht dat 80 tot 90 procent van de jonge Marokkanen ook in de toekomst zal blijven trouwen.
Lees ook: Marokkanen zeggen "nee" tegen het huwelijk
Jedari erkent wel dat de hoge kosten van levensonderhoud een grote impact hebben op Marokkaanse gezinnen en ertoe kunnen leiden dat minder mensen kiezen voor een huwelijk. "De hoge kosten zorgen voor minder huwelijken en dus ook voor minder geboortes", legt hij uit. "Vooral in de steden kiezen gezinnen voor kleinere gezinnen, terwijl gezinnen op het platteland meestal niet meer dan drie kinderen hebben". Jedari benadrukt dat de overheid deze crisis moet aanpakken door te investeren in woningbouw, onderwijs en gezondheidszorg, en door meer banen te creëren.
Lees ook: Marokko verhoogt huwelijksleeftijd en beperkt polygamie
De expert pleit ook voor een actief beleid om geboortes te stimuleren, bijvoorbeeld door het geven van premies bij huwelijken en financiële steun aan startende gezinnen. "Dit soort maatregelen zijn cruciaal om de vergrijzing tegen te gaan die Marokko rond 2050 te wachten staat", zegt hij. Jedari is ervan overtuigd dat als de omstandigheden op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en werkgelegenheid verbeteren, jongeren eerder zullen trouwen en kinderen krijgen. Als de overheid geen actie onderneemt, zal Marokko volgens hem te maken krijgen met problemen door de vergrijzing, zoals een pensioencrisis en een tekort aan arbeidskrachten, dat dan moet worden aangevuld met buitenlandse werknemers.
Topambtenaar in Marokko ontslagen
Taxi’s Oujda: deadline voor grimate-houders
Algerije laat 60 Marokkanen vrij, honderden nog vastgehouden
Dubbele snelheid op vastgoedmarkt Tanger
Miljardeninvesteringen in snelwegen rond Casablanca
Verontwaardiging in Marokko: zieke vrouw op doodskist vervoerd
Topambtenaar in Marokko ontslagen
Taxi’s Oujda: deadline voor grimate-houders
Dubbele snelheid op vastgoedmarkt Tanger
Miljardeninvesteringen in snelwegen rond Casablanca
Verontwaardiging in Marokko: zieke vrouw op doodskist vervoerd
TikTok-video over dure Zara-kleding in Marokko viral
Maximale veiligheid in Marokko vandaag
Vueling-vlucht maakt noodlanding in Casablanca na brand