Zoeken

Huwelijk: veranderingen voor Marokkaanse diaspora

24 december 2024 - 15:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Marokkaanse familierecht gaat flink op de schop. Minister Ahmed Toufiq van Islamitische zaken en Habous, heeft aan Koning Mohammed VI zeven wetswijzigingen gepresenteerd die zijn goedgekeurd door de Hoge Raad van Ulema. Een aantal van deze wijzigingen zijn van belang voor Marokkanen die in het buitenland wonen.

Eén van de belangrijkste veranderingen is dat Marokkanen die in het buitenland wonen straks kunnen trouwen zonder dat er twee moslimgetuigen aanwezig zijn. De Marokkaanse diaspora vroeg hier al jaren om. Op Marokkaanse consulaten kwam het regelmatig voor dat stellen op zoek waren naar getuigen om hun huwelijk officieel te maken.

Lees ook: Marokkaanse vrouwen zullen ook alimentatie betalen na scheiding

Een andere belangrijke wijziging is dat moeders die de voogdij over hun kinderen hebben, nu ook het wettelijk gezag krijgen. Tot nu toe had de vader altijd het laatste woord. Moeders kunnen straks juridische stappen ondernemen voor het welzijn van hun kinderen, zonder dat ze daarvoor toestemming van hun ex-partner nodig hebben.

Ook wordt het huishoudelijk werk van de vrouw erkend als een bijdrage aan het gezamenlijke vermogen van het gezin. Een andere belangrijke verandering is dat de man financieel moet zorgen voor zijn vrouw vanaf het moment dat ze trouwen. Vrouwen hoeven dus niet langer bang te zijn om aan het begin van hun huwelijk met lege handen te staan.

Ook de regels voor het verdelen van bezittingen worden aangepast. Schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, krijgen voorrang bij de verdeling. De echtelijke woning wordt bovendien niet meer meegeteld in de erfenis. Dit moet de achterblijvende partner beschermen en een dak boven het hoofd garanderen. Ook de voogdij over kinderen na een scheiding wordt opnieuw bekeken. Een gescheiden vrouw die hertrouwt, mag onder bepaalde voorwaarden de voogdij over haar kinderen behouden. Zo wordt voorkomen dat moeders moeten kiezen tussen hun eigen geluk en dat van hun kinderen.

Lees ook: Koning Mohammed VI eist fatwa van Ulema over hervorming Moudawana

Tijdens zijn toespraak benadrukte de minister dat de Hoge Raad van Ulema het aan de Koning overlaat om te beslissen of de voorgestelde veranderingen in het algemeen belang zijn, oftewel ’maslaha’ in het Arabisch.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team