13 augustus 2023 - 14:00 - Economie
De fosfaatreserves van Marokko zouden van het koninkrijk een wereldwijde uraniumgigant kunnen maken. Dit blijkt uit een analyse van Michaël Tanchum, onderzoeksprofessor aan het Middle-East Institute, docent aan de Universiteit van Navarra en Senior Fellow aan het Austrian Institute for European and Security Policy (AIES).
Op basis van geologische schattingen onthult Michaël Tanchum dat het Marokkaanse fosfaat meer dan drie keer de 1,9 miljoen ton uranium bevat die zich in de grootste ertsreserves van dit kostbare metaal ter wereld, in Australië, bevinden, schrijft h24info. Opmerkend dat het het vierde meest geëxploiteerde materiaal ter wereld is, geeft de expert aan dat meer dan 90% van het gewonnen fosfaat wordt gebruikt in de productie van synthetische meststoffen. Ook benadrukt hij dat "de OCP-groep, de Marokkaanse overheidsreus in fosfaatwinning en meststoffenproductie, sinds de jaren 1980 fosforzuur produceert, een tussenproduct bij de productie van fosfaatmeststoffen waaruit uranium kan worden teruggewonnen." De academicus specificeert dat de OCP in 2020 40,7 miljoen ton fosfaat heeft geproduceerd en 7,1 miljoen ton fosforzuur heeft geëxtraheerd.
Lees ook: Rusland steunt Marokko bij ontwikkeling kernenergie
Ondanks de hernieuwde interesse in uranium als bijproduct van fosfaat, "is de technologie voor het terugwinnen van uranium uit fosforzuur goed ingeburgerd", vervolgt Tanchum, eraan toevoegend dat "in de jaren 1980 de terugwinning van uranium uit fosforzuur 20% van de Amerikaanse uraniumproductie vertegenwoordigde, maar werd stopgezet toen de uraniumprijzen hun laagste niveau bereikten in de jaren 1990." Daarom vormen de uraniumcapaciteiten van Marokko tegenwoordig een kans voor een strategische nucleaire samenwerking tussen Washington en Rabat, aldus de academicus.
Lees ook: Marokko overtreft VS in fosfaatproductie
Tanchum bespreekt ook het door Marokko geïnitieerde waterontziltingsprogramma om het voedsel-water-energie drieluik aan te pakken. Onlangs werd er een partnerschap ondertekend tussen het koninkrijk en het Russische Rosatom. De academicus roept de Verenigde Staten op tot meer samenwerking met Marokko op dit gebied. "Washington moet voortbouwen op de voorhoede-positie van Rabat om oplossingen te vinden voor watertekorten. Aangezien de nucleaire optie al deel uitmaakt van Marokko’s mogelijke oplossingenportfolio om het voedsel-water-energie drieluik op te lossen, moet het Witte Huis nadenken over hoe Rabat te betrekken als stakeholder bij de verspreiding van de vierde generatie mobiele nucleaire technologie van de Verenigde Staten," concludeert de expert.
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren