Zoeken

Mazelenuitbraak in Marokko: al vijf doden

4 juni 2024 - 21:00 - Marokko

©

In Marokko waart de mazelen de laatste maanden snel rond. In de gemeenschap Aït Hani in de provincie Tinghir zijn al vijf doden te betreuren. De meeste slachtoffers zijn kinderen.

De mazelen, lokaal bekend als "Bouhmron", treffen de inwoners van "Tamttouchte" in de gemeenschap Aït Hani. Daarbij vielen al vijf doden volgens een woordvoerder van de gemeenschap Aït Hani aan Al Omk. De meeste slachtoffers zijn kinderen. Volgens de bron heeft de gemeenschap nood aan nieuwe ambulances - er zijn er maar twee - om ernstig zieke patiënten naar het ziekenhuis te vervoeren voor behandeling en om verdere verslechtering van hun gezondheidstoestand te voorkomen. De bron pleit ook voor een medische campagne in de regio en voor vaccinatie van de bevolking om verdere verslechtering van de gezondheidssituatie te voorkomen.

Lees ook: Marokko werkt controleplan apenpokken bij

De provinciale delegatie van het ministerie van Volksgezondheid in Tinghir voerde enkele maanden geleden nog een vaccinatiecampagne tegen de mazelen uit, voordat iedereen verrast werd door de verspreiding van de ziekte, zo meldt dezelfde bron. In maart waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid voor een toename van het aantal mazelengevallen in Marokko, "in een wereldwijde context met een aanzienlijke toename van het aantal gevallen en de verspreiding ervan over de hele wereld, met inbegrip van Europa, Afrika, de Verenigde Staten en andere regio’s ter wereld". Souss-Massa is de meest getroffen regio sinds half september 2023.

Lees ook: Europa waarschuwt voor salmonella in Marokkaanse tijm

Dokter Abdelghani Kharshafi, specialist in huisartsengeneeskunde, legt uit dat de mazelen een van de zogenaamde kinderziekten zijn die gepaard gaan met koorts en huiduitslag. Volgens hem is Bouhmron een virale ziekte die niet nieuw is en die decennia geleden over de hele wereld voorkwam. De specialist benadrukt dat de ziekte ondanks vaccinatie niet volledig is verdwenen, aangezien het een endemische ziekte is die opduikt in de vorm van geïsoleerde gevallen en soms beperkte uitbraken kan veroorzaken, vooral in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Volgens zijn uitleg verspreidt de ziekte, die het ademhalingssysteem aantast, zich wanneer de besmette persoon ademt, hoest of niest. De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken die tot de dood van de patiënt kunnen leiden, maar in de meeste gevallen is het een milde ziekte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team