8 april 2022 - 19:00 - Wereld
Het College voor de Rechten van de Mens is het niet eens met de uitspraak van de minister van Justitie en Veiligheid, die vindt dat boa’s geen hoofddoek, tulband of keppel mogen dragen. Het instituut zegt dat de neutraliteit van boa’s niet beoordeeld mag worden op het dragen van religieuze uitingen.
Een Kamermeerderheid vroeg minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, een standpunt in te nemen over deze kwestie, nadat meerdere steden hadden besloten dat boa’s wel mogen werken met een keppel of een hoofddoek. De minister zei toen dat boa’s neutraal moeten zijn tijdens hun werk en dus geen religieuze uitingen mogen dragen.
Lees ook: Nederland: minister van Justitie wil geen boa’s met hoofddoek
Het College voor de Rechten van de Mens roept nu op om de neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s te beoordelen op basis van hun gedrag en handelingen, en dus niet op basis van het dragen van bijvoorbeeld een keppel, hoofddoek of tulband. "De aanname dat mensen die zichtbaar religieus zijn hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen, is stigmatiserend en bovendien ineffectief", zegt het college, geciteerd door NOS.
Lees ook: Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s
De minister overlegt met de gemeenten over een landelijke richtlijn. Het college vindt dat het beleid niet bepaald mag worden door de vrees voor de reactie van burgers op een boa met een hoofddoek. Een verbod op het dragen van religieuze kleding voor deze beroepsgroep is volgens het instituut ook nog een slecht idee omdat het met name een grote groep vrouwen uitsluit. "Een verbod op het dragen van religieuze symbolen of kleding zal in de praktijk vooral vrouwen en meisjes treffen die het dragen van een hoofddoek als een religieuze plicht zien."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan