17 december 2021 - 12:00 - Wereld
De uniformen van boa’s worden bepaald door hun werkgevers. In de collectieve arbeidsovereenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat hierover dat "alle handhavers een standaard uniform moeten dragen". Toch vinden steeds meer gemeenten dat boa’s wel uiting mogen geven aan hun persoonlijke levensovertuiging. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil hier echter een stokje voor steken, door te besluiten dat de regering het dragen van een hoofddoek moet verbieden.
De gemeente Utrecht nam vorige maand een motie aan om boa’s tijdens hun werk toe te staan een hoofddoek of keppel te dragen. Later volgden Amsterdam, Rotterdam en zeer recent ook Tilburg. Met dit besluit willen ze het beroep aantrekkelijker maken voor mensen die niet zonder zo’n uiting van hun religie willen werken.
Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht
Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van PVV-Kamerleden Gidi Markuszower en Lilian Helder om het dragen van religieuze kledingstukken door boa’s te verbieden. Coalitiepartij VVD steunde deze motie, net als de SP, SGP, JA21, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, BBB en het onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, schrijft het AD.
Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe
De partijen vinden dat voor boa’s dezelfde gedragscode moet gelden als voor politiemedewerkers. Daar kent men de zogeheten ’lifestyle-neutraliteit’, die stelt dat agenten niets aan het uniform mogen veranderen, omdat hun neutraliteit hierdoor in twijfel kan worden getrokken. Ook de Nederlandse BOA-bond vindt het onwenselijk dat handhavers en toezichthouders een hoofddoekje of keppeltje dragen.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko