18 oktober 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
Achttien jaar geleden kwam Mohamed El-Hamdy op een bootje vanuit Marokko aan in Spanje. Nu, op 34-jarige leeftijd, heeft hij de prestigieuze titel van ’beste grillmeester van Spanje’ op zijn naam staan. Een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen en passie.
In 2005, op 16-jarige leeftijd, bereikte Mohamed de haven van Motril, nabij Granada, aan boord van een kleine boot, vanuit Kelaat Sraghna, een dorpje nabij Marrakech. Zijn eerste baan vond hij in een drukkerij, maar zijn hart lag bij het koken, en hij droomde van een carrière in de restaurantwereld. "Toen ik 18 werd, begon ik met mijn eerste stages. Ik hield er altijd al van om te grillen, vooral lamsvlees of kalfsvlees," vertelt hij aan La Verdad.
Lees ook: Marokkaanse smaken in hartje Singapore met Hassan (foto’s)
Mohamed wist een naam voor zichzelf te maken. Hij werkt nu al zeven jaar bij restaurant La Tropical in Los Alcázares. Onlangs won hij de prijs voor de beste grillade van Spanje tijdens de San Sebastián Gastronomika, waar hij het opnam tegen topgrillers uit heel Spanje. Een prestatie waar hij trots op is, en hij is niet de enige. "Mijn moeder was buiten zinnen toen ze het hoorde. Mijn hele familie is ontzettend trots," zegt een blije Mohamed, die inmiddels getrouwd is en twee kinderen heeft.
Juan Carlos Méndez, eigenaar van restaurant La Tropical dat zijn deuren opende in 1936, prijst ook Mohamed’s vakmanschap, die naast zijn bekwaamheid met de grill ook traditionele Marokkaanse gerechten zoals couscous en tajine bereidt. "Ik hoop dat we op een dag een Michelinster zullen behalen," zegt hij hoopvol.
Lees ook: Youssef Badr: van marktverkoper tot rechter
De beste griller van Spanje is een toonbeeld van toewijding en aandacht voor detail. Zijn geheim? De zorg die hij besteedt aan het grillen van het vlees. "De steak moet op kamertemperatuur zijn wanneer het de grill raakt. Zo niet, dan is het hele gerecht mislukt," legt hij uit. Als toegewijde moslim grilt Mohamed alleen rund, kip of lam, nooit varkensvlees. Zijn specialiteit is de Frisona biefstuk, het gerecht dat hem de overwinning opleverde in San Sebastián.
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen