6 februari 2016 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland
Mohamed El Alili werd onlangs met de harde realiteit van de Nederlandse arbeidsmarkt geconfronteerd. De jongeman zal zijn ervaring niet snel vergeten.
De 24-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst haalde enkele maanden geleden een master in Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Hij solliciteerde sindsdien bij een vijftigtal bedrijven, maar het merendeel van zijn sollicitatiebrieven werden ongelezen weggegooid. Toen hij de brief met de naam Mathhijs de Wever ondertekende kwam daar plotseling verandering in.
Hij kreeg een uitnodiging voor een gesprek van het bedrijf Cure4 in Utrecht. "Ik schrok toen ik die e-mail las. Ik had liever gehad dat ze een boze brief hadden gestuurd, omdat ze me doorhadden. Nu heeft het er toch de schijn van dat ik ben afgewezen vanwege mijn Marokkaanse achtergrond.", vertelt Mohamed boos aan het ED.
Hetzelfde bedrijf had zijn sollicitatie onder de naam Mohamed eerder al geweigerd. Hij kreeg toen een standaardantwoord. "Ik vroeg me af of ze mijn brief überhaupt wel hadden gelezen. Of dat ze de brief meteen hadden weggelegd na het zien van mijn naam. Vandaar mijn experiment."
Mohamed besloot zijn verhaal op Facebook te delen. Hij weigerde de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. "Ik wil bij zo’n bedrijf niet werken.", zegt Mohamed.
Cure4 reageerde op de zaak via zijn website:
"Op 10 januari kregen we een CV en brief van Mohamed binnen. Dit was 1 van de vele brieven. Door onze recruiters is Mohamed afgewezen. Op 15 januari kregen we een CV en brief van Matthijs binnen. Door dezelfde recruiters is ook Matthijs in eerste instantie afgewezen.
Intern is er tussen management en recruitment overlegd waarom we toch niet de juiste kandidaten binnenkregen. Wij hebben toen een beperkt deel dan de ontvangen brieven en CV’s herbeoordeeld, waaronder het CV van Matthijs. Het was wellicht nauwkeurig geweest als we meer of misschien wel alle CV’s hierin hadden betrokken, maar het is zeker geen discriminatie.
Wij zijn een bedrijf dat niet polariseert – waar het juist niet uitmaakt of je Mohamed of Matthijs heet. 1 op 7 mensen die in ons bedrijf werkt is afkomstig uit landen als Iran, China, De Antillen of Marokko. Dat is niet alleen ver boven het landelijk gemiddelde, maar we zijn ervan overtuigd dat deze diversiteit bijdraagt aan het succes en de groei van ons bedrijf."
BIM opent megaplatform in Marrakech
Franse advocate verkracht in Casablanca, richkids gearresteerd
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Arabische topclub lonkt naar Hakim Ziyech
Opnames "Love is Blind" in Marokko
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen