Zoeken

Mohammed V-dam in Nador verhoogd

3 oktober 2024 - 23:50 - Marokko

©

De Mohammed V-stuwdam in de provincie Nador ondergaat een grote renovatie. De werkzaamheden zijn momenteel voor 45% voltooid. Het doel is om de capaciteit van de dam te vergroten en de regio te voorzien van water en elektriciteit.

De dam, die bijna 60 jaar geleden in gebruik werd genomen, speelt een essentiële rol in de watervoorziening en energieopwekking van de regio. Door de jaren heen is de opslagcapaciteit echter afgenomen door sedimentatie. Waar de dam oorspronkelijk 730 miljoen kubieke meter water kon bevatten, is dat nu nog maar 165 miljoen.

Lees ook: Ghiss-dam in Al Hoceima 99% voltooid

Om dit probleem aan te pakken, startte in 2021 een project om de dam te verhogen. De verwachting is dat de capaciteit in 2026 zal zijn toegenomen tot 981 miljoen kubieke meter. De dam blijft tijdens de werkzaamheden operationeel, zodat de lokale bevolking van drinkwater en elektriciteit kan worden voorzien.

"Ons belangrijkste doel is om voldoende drinkwater en water voor landbouw te garanderen voor de Moulouya-vlakte en de omliggende gebieden, terwijl we de elektriciteitsproductie voortzetten", zegt Lahoucine Bahmad, chef van de bouwplaats. De multifunctionele dam voorziet niet alleen in de behoeften van de lokale bevolking en boeren, maar helpt ook overstromingen te voorkomen, een toenemend risico in de regio.

Het project kost naar schatting 1,7 miljard dirham en wordt uitgevoerd onder toezicht van de Directie-Generaal voor Waterbouwkunde van het ministerie van Uitrusting en Water. De financiering komt voornamelijk van het Arabisch Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling (FADES), dat 83% van de investering dekt. De rest wordt gefinancierd door de Marokkaanse schatkist.

Lees ook: Droge dam in Driouch loopt na jaren weer vol

Bij de werkzaamheden wordt gebruikgemaakt van innovatieve technologieën. "De constructie is gebaseerd op een geavanceerde techniek van gewalst beton, waarmee de dam 12 meter kan worden verhoogd", aldus Bahmad. Ondanks de complexiteit van het project, worden de werkzaamheden uitgevoerd door Marokkaanse ingenieurs. "De studies en de monitoring van de werkzaamheden worden volledig uitgevoerd door Marokkaanse experts, wat getuigt van de lokale knowhow op het gebied van waterbouwkunde", besluit Bahmad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team