Zoeken

Mysterie rond verdwenen Marokkanen in Algerije blijft bestaan

12 augustus 2024 - 11:20 - Wereld

©

Terwijl Algerije de grensovergang Zouj Bghal de afgelopen weken herhaaldelijk heeft geopend voor de repatriëring van Marokkanen die in Algerijnse gevangenissen vastzaten, blijven veel families van Marokkaanse gevangenen in angst en onzekerheid.

"De familie heeft sinds zijn vertrek uit huis geen enkel bericht van hem ontvangen; het grote aantal Marokkaanse migranten dat in Algerijnse gevangenissen belandt, doet ons echter vermoeden dat hij daar ook zou kunnen zijn," vertelt de broer van M.Q., een jongeman uit Oujda, aan Hespress. Zijn familie zit zonder nieuws sinds hij 7 maanden geleden besloot via Algerije naar Europa te reizen.

Lees ook: Abdelali Mchiouer: Algerije opent grens met Marokko om lichaam terug te geven

Donderdag droegen de Algerijnse autoriteiten 20 Marokkaanse gevangenen over aan hun Marokkaanse collega’s via de grenspost Zouj Bghal, die speciaal voor deze gelegenheid was geopend. Een sprankje hoop voor de familie van M.Q.? "De afgelopen dagen heeft de familie de vrijlating van verschillende gevangenen en hun overdracht aan de Marokkaanse autoriteiten gevolgd, en we hadden gehoopt dat hij erbij zou zijn; maar we werden teleurgesteld," verzucht zijn broer. "Als hij in de gevangenis zit, weten we niet hoe lang hij daar nog zal blijven."

Ook de familie van N.B., afkomstig uit Nador, maakt zich zorgen. Ze hebben al ruim twee jaar geen nieuws van de jongeman, die naar Algerije ging, niet om illegaal te migreren, maar om er te werken in een beroep waar in dat land vraag naar is. Volgens zijn familie zit hij een gevangenisstraf uit voor een zaak waarvan ze de details niet kent. "We werden vorig jaar door een van de vrijgelatenen geïnformeerd dat onze zoon in dezelfde gevangenis zit waar hij zijn straf heeft uitgezeten; maar we hebben geen manier gevonden om deze informatie te verifiëren," zegt de familie, die het gebrek aan officiële communicatie tussen de Marokkaanse families en de Algerijnse autoriteiten betreurt.

Lees ook: Tientallen Marokkaanse gevangenen keren terug uit Algerije

Volgens de migrantenvereniging AEMSV zitten honderden Marokkanen in Algerijnse gevangenissen vast. Er zijn mensen die verschillende gevangenisstraffen uitzitten, in voorlopige hechtenis zitten of wachten op hun proces, evenals administratieve gedetineerden in tijdelijke detentiecentra die wachten op hun repatriëring naar Marokko. De vereniging heeft dossiers over 310 gedetineerden en zes lichamen - waaronder twee lichamen van jonge meisjes uit de oostelijke regio - waarop de families wachten om ze in hun thuisland te begraven. De recent vrijgelaten Marokkanen hebben gevangenisstraffen uitgezeten van 6 maanden tot 3 jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team