Zoeken

Mysterieuze rook in Azilal opgehelderd

5 september 2024 - 19:40 - Marokko

©

Na onrust over rook die uit de grond opsteeg in het gebied "Tingarf" in Azilal, heeft een wetenschappelijk team de situatie onderzocht. De rook bleek niet afkomstig te zijn van een vulkaan, maar van brandende turf.

Het team, verbonden aan de Geopark M’Goun Association, werd ter plaatse gestuurd op verzoek van en in samenwerking met de lokale autoriteiten. Hun onderzoek wees uit dat de rook geen gevaar vormt voor het milieu, vee of menselijke activiteiten.

Lees ook: Mysterieuze witte rook stijgt uit grond in Azilal

De oorzaak van de rook is een langzaam verbrandingsproces van turf, dat is blootgesteld aan scheuren in de grond. Hierdoor kon zuurstof doordringen en de koolstofrijke materialen in brand zetten. Dit kan zijn veroorzaakt door menselijke activiteit of door de stijgende temperaturen.

Lees ook: Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen

De experts benadrukken dat het brandende gebied ver verwijderd is van bossen en geen bedreiging vormt voor de lokale bevolking. Ze verwachten dat het fenomeen zal verdwijnen zodra de eerste regens vallen. Toch waarschuwen ze mensen om niet te dicht bij de brandhaard te komen of te graven in de bronnen van rook en gas. De Geopark M’Goun Association zal binnenkort een informatiebord plaatsen om mensen bewust te maken van de situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team