15 maart 2021 - 13:00 - Wereld
Sana Afouaiz heeft een indrukwekkende achtergrond. Ze is in 2018 door de Wereldbank uitgeroepen tot één van de tien meest inspirerende vrouwen. De jonge Marokkaanse oprichtster en directrice van Womenpreneur, maakt ook werk van het doorbreken van taboes en onderdrukkende tradities en normen.
De 27-jarige Sana Afouaiz is oprichtster en directrice van Womenpreneur, een initiatief dat gemarginaliseerde vrouwen in België, het Midden-Oosten en Noord-Afrika helpt om onderneemster te worden. Daarnaast lanceerde ze Womenquake, een wereldwijde beweging die debatten organiseert over tradities en normen bekeken door de lens van gender. Zij is ook auteur van "Invisible women of the Middle East: True stories", waarin taboes in de Arabische wereld in vraag worden gesteld. Verder is ze nog adviseur van UN Women en heeft ze in meer dan 50 landen lezingen gegeven.
Een indrukwekkende lijst van prestaties. Maar dat lijkt niet genoeg te zijn. "Ik sta elke ochtend om 5 uur op en ben rond 10 uur klaar met werken. Ik weet dat ik veel meer werk dan veel mannen, maar als jonge vrouw, met een migrantenachtergrond moet ik mezelf voortdurend bewijzen," zegt Afouaiz aan Les Grenades-RTBF.
Sana Afouaiz groeide op in het zuiden van Marokko, in Agadir, in een zeer conservatieve omgeving. Als kind verslond Sana Afouaiz boeken. Haar moeder moedigde haar aan om te studeren. "Kennis is vrijheid," zei haar moeder. "Ze was een plattelandsvrouw die nooit gestudeerd had, maar ze steunde me altijd en stimuleerde me om verder te gaan." Al op zeer jonge leeftijd las zij Nawal El Saadawi, Theodore Zeldin en Simone de Beauvoir. Ze breidde haar cultuur en haar verbeelding uit door zichzelf vragen te stellen.
Wanneer Sana in het Midden-Oosten en Noord-Afrika rondreisde, ontmoette ze veel vrouwen. Ze luisterde naar hun verhalen en verzamelde hun getuigenissen. Ze wist dat ze er iets mee wilde doen, maar nog niet wat. Ze ontmoette ooit een vrouw die besneden was toen ze negen was. "Ze vertelde me wat een trauma het was dat haar eigen moeder haar zo’n pijn heeft toegebracht. Elke seksuele ontmoeting die ze met haar man heeft, ervaart ze als verkrachting. En toch besneed ze op haar beurt haar eigen dochter op haar negende verjaardag. Ik begreep haar niet. Toen besloot ik een boek te schrijven dat de taboes in de Arabische wereld doorprikt. We hebben een revolutie nodig. Geen Arabische lente, maar een revolutie van ideeën".
Ook in België stelt Sana Afouaiz veel vragen. "Ik werk in België en in de Arabische wereld. Ik heb veel gereisd. En overal zie ik ongelijkheid, overal heerst het patriarchaat. Als ik in België de debatten zie rond abortus, de seksualisering van de vrouw in de media, de neerbuigendheid waarmee ik word aangesproken!". Sana Afouaiz zucht, geïrriteerd. Ze weet dat er nog een lange weg te gaan is.
Afouaiz heeft met Womenpreneur inmiddels meer dan 10.000 vrouwen geholpen om een eigen bedrijf op te starten. "Emancipatie van vrouwen gaat via hun economische onafhankelijkheid. Maar vrouwen vinden het nog steeds moeilijk om een bedrijf te beginnen. Het ontbreekt hen aan financiële middelen en partners. Dat is wat we proberen te creëren met Womenpreneur en programma’s zoals Generation W".
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran