16 augustus 2015 - 12:30 - Marokkanen in het buitenland
De remigratieregeling kent steeds minder succes in Nederland. Het aantal mensen die van een terugkeerpremie gebruik maakten daalde in het laatste jaar met 90 procent.
Volgens het Nederlands Migratie Instituut (NMI) vertrekt een toenemend aantal mensen naar het land van herkomst met een ’exporteerbare’ uitkering, zoals WIA, WAO, AOW en ANW, schrijft het AD.
Tot juli vorig jaar was het voor werkloze buitenlanders mogelijk om via de remigratieregeling een maandelijkse uitkering van 600 euro te krijgen als ze naar hun land van herkomst terugkeerden. Sindsdien zijn de regels verander. De aanvragers mouten ouder dan 55 zijn en zeker 8 jaar legaal in Nederland hebben gewoond.
De maatregel trok jaarlijks bijna 2000 mensen van voornamelijk Turkse, Surinaamse en Marokkaanse afkomst aan. Door de nieuwe regels nam dit aantal af van 2484 in de eerste helft van 2014 naar 246 mensen in dezelfde periode dit jaar.
Vooral Turken maken nog gebruik van de Remigratiewet. Ook bij Surinamers is een relatieve toename opgemerkt. Bij Marokkanen ligt dat anders. Abdelkader, 45-jarige kapper uit Rotterdam, vertelde dat hij dit jaar naar Marokko wilde terugkeren. "Maar nu ze de leeftijd hebben verhoogd naar 55 hoeft het van mij niet meer. Wat moet ik daar nog doen? Nu kan ik er nog een baan vinden of een onderneming beginnen, maar als ik 55 ben is dat moeilijker. De kinderen zijn dan ook te oud om daar te aarden."
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen