4 mei 2022 - 15:40 - Wereld
De 41-jarige draaideurcrimineel Younes is sinds 2016 ongewenst in Nederland. Hij zit in een vicieuze cirkel van criminaliteit en opsluiting, maar kan geen hulp krijgen om hieraan te ontsnappen.
Younes kwam op zijn vijfde met zijn ouders uit Marokko naar Nederland, maar zette nooit de stap om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Zijn verblijfsstatus werd in 2016 ingetrokken, omdat hij zich altijd met kleine criminaliteit heeft bezig gehouden. Toch blijkt het niet zo makkelijk om hem naar Marokko te sturen.
Lees ook: België: oppositie eist uitwijzing Marokkaanse gevangenen
Omdat hij geen status meer heeft mag Younes niet werken en krijgt hij geen steun. Zijn broers en zus helpen hem wel, maar hij steelt ook nog steeds. De ene veroordeling volgde de andere op, tot hij in 2017 een speciale celstraf kreeg van twee jaar om hem van de straat te houden, maar dat voorkwam niet dat hij terugviel en opnieuw voor de politierechter kwam te staan.
De Nederlandse staat probeerde Younes uit te zetten naar Marokko, maar dat is niet gelukt. De Marokkaanse ambassade weigerde de benodigde documenten af te geven. Marokko wil hem niet en hij wil ook niet naar Marokko. "Ik ken daar niemand, ik ben 35 jaar in Nederland, al mijn familie woont hier. Ik heb de zorg voor mijn ouders, want mijn vader is ziek. Wat moet ik daar? Hoe moet ik daar gaan leven? Ik heb geen papieren. Ik kan niet en wil niet terug", aldus Yousef, geciteerd door Omroep West.
Zijn advocaat bepleit dat Younes geen bedreiging voor de samenleving vormt. "Het gaat niet om een terrorist, maar om een winkeldief die probeert te overleven." Hij vindt dat de rechtbank eerdere veroordelingen opzij moet zetten omdat zijn cliënt nu aangeeft dat hij hulp wil. En ook het OM vindt dat de vicieuze cirkel doorbroken moet worden. Het OM eist een gevangenisstraf van drie maanden, vanwege drie inbraken en het gebruik van een gestolen bankpasje. Younes zit al 88 dagen in voorarrest. "Dan komt u over twee dagen vrij en geef ik u een kans die haaks staat op de bedoeling van de wetgever: namelijk een behandeling met een meldplicht. Geef een positieve invulling aan die helpende hand, zodat u niet meer hoeft te stelen."
Lees ook: Frankrijk: Marokkaan ontsnapt aan uitwijzing dankzij zijn talent
Maar de rechter is het hier niet mee eens en vindt Younes wel een gevaar voor de samenleving. "De handreiking van de officier van justitie is sympathiek, maar niet uitvoerbaar. Meneer heeft geen vaste verblijfplaats, geen postadres, geen uitkering, weet niet wat voor soort hulp hij wil en ik heb geen advies van de reclassering waaruit blijkt dat dit een goed idee zou zijn", aldus de rechter. Younes is uiteindelijk veroordeeld tot 118 dagen cel, zonder hulpverlening, waardoor de vicieuze cirkel voorlopig zal blijven voortduren.
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan