Zoeken

Netanyahu excuseert zich bij Marokko

2 juni 2024 - 20:00 - Wereld

©

Premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara opnieuw bevestigd, na ophef te hebben veroorzaakt door een kaart van Marokko zonder de Sahara te hebben getoond tijdens een interview op de Franse zender LCI.

In een verklaring op vrijdag, gepost op X, gaf het kabinet van Netanyahu toe dat er sprake was van een "spijtige fout". "De Israëlische regering erkent de soevereiniteit van het Koninkrijk Marokko over al zijn gebieden, en alle officiële kaarten in het kantoor van de premier zijn dienovereenkomstig aangepast," aldus de verklaring. De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Hassan Kaabia, bood eveneens zijn verontschuldigingen aan voor deze "onopzettelijke fout". Hij legde uit dat "een grote mediarel is ontstaan vanwege een onbedoelde fout met de kaart die door Benjamin Netanyahu werd gebruikt, waarop Marokko zonder zijn Sahara werd getoond". Hij benadrukte tegenover Koning Mohammed VI en het Marokkaanse volk dat "Marokko in zijn Sahara blijft totdat God de aarde erft". Hij verzekerde dat Israël niet zal terugkomen op zijn historische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Lees ook: Sahara: Netanyahu provoceert Marokko opnieuw

Het incident vond plaats tijdens een interview op LCI, waarin Netanyahu zijn argumenten ondersteunde met een kaart van Marokko zonder de Sahara. Dit was niet de eerste keer dat zo’n fout werd gemaakt; een vergelijkbare fout deed zich voor tijdens het bezoek van de Italiaanse premier Giorgia Meloni aan Tel Aviv, waar ook een kaart van Marokko zonder de Sahara werd getoond in het kantoor van Netanyahu, wat tot woede leidde bij de Marokkaanse bevolking.

Lees ook: Benjamin Netanyahu reageert op kaart van Marokko zonder Sahara (video)

Om verdere controverse te voorkomen, benadrukte Netanyahu dat Israël volledig toegewijd is aan de Abraham-akkoorden en alle wederzijdse verplichtingen die daaruit voortvloeien, inclusief de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Hij verzekerde dat alle oude kaarten zullen worden vervangen door nieuwe kaarten die de huidige positie van Israël weerspiegelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team