Zoeken

Nieuwe belastingregels vertragen huizenmarkt Marokko

6 september 2024 - 11:20 - Sport

©

Sinds 1 juli gelden er in Marokko nieuwe regels voor het verkrijgen van een belastingverklaring bij de verkoop van onroerend goed. Deze regels zorgen voor grote vertragingen in het verkoopproces, waarschuwen notarissen.

"Om een belastingverklaring te krijgen, moeten verkopers nu allerlei documenten aanleveren, zoals bewijs van eigendom, een bewijs van bewoning, een kopie van hun identiteitskaart, het concept van de koopakte en een eigendomscertificaat," legt notaris Mohamed Lazrek uit aan Médias24. "Daarnaast moeten ze ook een online formulier invullen op een speciale website."

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid verplicht betaling belastingen

Hoewel deze procedure bedoeld is om de inkomsten van de staat te verhogen, lijkt ze in de praktijk de verkoop van onroerend goed aanzienlijk te vertragen. Notarissen zijn wettelijk verplicht om te weigeren een verkoopcontract op te stellen zonder deze belastingverklaring, wat leidt tot frustratie bij zowel notarissen als kopers en verkopers.

Lazrek klaagt over de lange verwerkingstijd van de aanvragen door de belastingdienst, die kan oplopen tot "weken" of zelfs "maanden". Dit heeft grote gevolgen voor het verkoopproces en daarmee ook voor de inkomsten van de staat, die juist zouden moeten verbeteren door deze nieuwe regels.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid treedt hard op tegen witwassen

Een ander probleem is dat de belastingverklaring nu gekoppeld is aan de verkoper in plaats van aan het te verkopen onroerend goed. "De eigenaar moet nu eerst zijn eigen belastingschulden betalen voordat hij zijn huis of grond kan verkopen", zegt Lazrek. Dit kan ertoe leiden dat veel mensen afzien van de verkoop, vanwege de extra kosten die ze moeten maken voordat het verkoopcontract kan worden opgesteld.

Voor notarissen kan deze nieuwe wettelijke verplichting betekenen dat ze de transactie moeten stopzetten als de hypotheek op het onroerend goed niet kan worden vrijgegeven. Of ze moeten de belasting vooraf betalen bij de inschrijving in het kadaster, met het risico op professionele en strafrechtelijke aansprakelijkheid. Dit kan ertoe leiden dat de koper de notaris beschuldigt van misbruik van vertrouwen.

Lees ook: Veranderingen voor verkoop vastgoed in Marokko

Notarissen hebben echter een oplossing gevonden om dit probleem te omzeilen. Als het onroerend goed van de verkoper is belast met een hypotheek ten gunste van een bank, schrijft de notaris meestal eerst het verkoopcontract in, samen met de vrijgave van de hypotheek. Vervolgens betaalt hij het bedrag aan de bank voordat hij het resterende bedrag aan de verkoper uitkeert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team