Zoeken

Noord Marokko: wie zijn de grootste werkgevers?

22 september 2024 - 10:30 - Marokko

©

De regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima is uitgegroeid tot één van de belangrijkste industriële centra van Marokko. De sectoren industrie en toerisme bieden de meeste banen in de regio, zo blijkt uit cijfers van het Regionaal Investeringscentrum (CRI).

In de eerste helft van dit jaar was de industrie goed voor 83% van alle banen in de regio. Dat is geen verrassing, gezien de vele industrieterreinen en de focus op exportgerichte sectoren die aansluiten bij de wereldwijde handelsstromen van Marokko.

Lees ook: Tanger-Tetouan-Al Hoceima koploper in nieuwe bedrijfsvestigingen

Op de tweede plaats komt de toeristische sector, met een aandeel van 7% in de totale werkgelegenheid. Ook dit is logisch, want de economische groei in Noord-Marokko wordt deels aangejaagd door het toerisme, dat een van de sterkste sectoren van het land is, naast bekende bestemmingen als Marrakech en Agadir. Samen zijn industrie en toerisme goed voor 90% van de banen in de regio, waardoor er slechts 10% overblijft voor alle andere sectoren.

Deze trend zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. Volgens het CRI "blijft de industrie de regionale economie domineren met 54% van de goedgekeurde investeringen, wat onze leidende positie in deze sector versterkt".

Lees ook: 1,3 miljard dirham voor Tanger-Tetouan-Al Hoceima

De cijfers over de eerste zes maanden van het jaar tonen de aantrekkelijkheid van de regio voor nationale en internationale investeerders. In totaal zijn er 433 projecten beoordeeld, waarvan er 379 zijn goedgekeurd, wat neerkomt op een goedkeuringspercentage van 87,5%, aldus het CRI. Deze projecten zullen naar verwachting zo’n 45.630 banen opleveren. Het totale investeringsbedrag bedraagt 40,76 miljard dirham, een stijging van 72% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team