Zoeken

Investeringen in Marokko bereiken recordhoogte

8 september 2024 - 07:00 - Economie

©

De Marokkaanse overheid heeft in 2023 een ongekend bedrag van 300 miljard dirham geïnvesteerd. Dit is een stijging van 22,4% ten opzichte van 2022 en zelfs 53,9% meer dan in 2019, zo blijkt uit een recent rapport van de Mededingingsraad.

Deze aanzienlijke toename is te danken aan de start van diverse grote publieke projecten, met name gerelateerd aan de organisatie van grote sportevenementen en nationale of regionale ontwikkelingsplannen. De Mededingingsraad benadrukt echter dat publieke investeringen beter moeten aansluiten op de nationale strategische doelen. Het streven is om ervoor te zorgen dat particuliere investeringen tegen 2035 tweederde van de totale investeringen uitmaken.

Lees ook: Marokko in volle metamorfose

Het rapport, dat aan Koning Mohammed VI is gepresenteerd, geeft aan dat de investeringsdynamiek in 2023 gericht was op het compenseren van het tekort in 2022. Door productieve investeringen te stimuleren, wil Marokko de groei bevorderen en werkgelegenheid creëren. Het doel is om het aandeel van particuliere investeringen in de totale investeringen te verdubbelen tot tweederde, door zowel nationale als buitenlandse private investeringen aan te trekken.

Hoewel er een lichte stijging is in binnenlandse investeringen ten opzichte van 2022, blijven particuliere investeringen achter. Volgens de Mededingingsraad zijn er aanzienlijke structurele belemmeringen, zoals de toegang tot financiering en de beschikbaarheid van grond.

Lees ook: Marokko: meeste luchthavens worden uitgebreid

Om deze onevenwichtigheden aan te pakken, is er een nieuw investeringspact voorgesteld. Dit pact moet het midden- en kleinbedrijf (MKB) gelijke toegang geven tot stimuleringsmaatregelen en investeerders helpen bij het vinden van geschikte grond. Daarnaast is het Mohammed VI Investeringsfonds opgericht, met een budget van 120 miljard dirham voor productieve en duurzame investeringen in de periode 2023-2025. Ook zijn er wetten aangenomen om de financiële controle van de overheid op publieke instellingen en bedrijven te verbeteren. Al deze maatregelen dragen bij aan een beter ondernemingsklimaat en vereenvoudigde procedures, aldus het rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team