Zoeken

Olijfoliecrisis: Marokko verandert zijn olijfbomen om te overleven

25 februari 2025 - 11:20 - Marokko

©

Marokkaanse olijfboeren stappen over op Spaanse olijfvariëteiten vanwege de aanhoudende droogte en de dalende productiviteit van de Marokkaanse olijven. De schaarste aan irrigatiewater, hittegolven en de stijgende prijs van olijfolie, die meer dan 100 dirham per liter bedraagt, dwingen boeren om te kiezen voor buitenlandse variëteiten zoals de ’Arbosana’ en de ’Arbequina’ uit Spanje.

"Veel boeren in de regio profiteren van deze periode, waarin ze komkommerachtigen verbouwen, om olijfbomen te planten, omdat ze toch al de kosten van irrigatie en meststoffen moeten dragen. Deze jonge boompjes worden in slechts twee jaar tijd productieve bomen, vooral de Arbequina-variëteit", vertelt Miloud Er-Rammah, een boer uit de regio Chichaoua, aan Hespress. Hij legt uit dat deze buitenlandse variëteit de voorkeur geniet van veel telers omdat ze een intensieve plantage mogelijk maakt. "Terwijl een hectare plaats biedt aan 1200 Arbequina-bomen, kunnen er slechts 340 bomen van de Marokkaanse Picholine-variëteit worden geplant."

Lees ook: Marokko haalt olijfolie uit Europa

De Arbequina-variëteit biedt ook een hogere opbrengst aan olijfolie in vergelijking met de lokale variëteiten. Wat betreft de waterconsumptie, "kan de Arbequina druppelsgewijs worden geïrrigeerd, in tegenstelling tot de Picholine, die traditionele irrigatie door onderdompeling vereist", voegt Er-Rammah toe. Riyad Ouhatitta, landbouwexpert en erkend consultant, verduidelijkt: "Terwijl er 400 tot 500 lokale bomen per hectare kunnen worden geplant, waarvan de productie pas in het vierde jaar na aanplant begint, is het mogelijk om 1600 tot 2000 Arbequina-bomen te planten. (...) De dichtheid van deze variëteit, die zich aanpast aan verschillende klimatologische omstandigheden, verhoogt de productie."

Lees ook: Prijs olijfolie doorbreekt grens in Marokko

Ouhatitta legt uit dat de Arbequina al minstens vijftien jaar in Marokko aanwezig is, maar dat het tekort aan olijfbomen in het koninkrijk de afgelopen jaren de boeren ertoe heeft aangezet om zich meer op deze variëteit te richten, evenals op andere buitenlandse variëteiten, zoals de Griekse Koroneiki, waarvan de kwaliteit dicht in de buurt komt van die van de lokale variëteiten. "De Arbequina en de Arbosana staan bekend om hun vroege oogst: terwijl de lokale variëteiten vanaf eind oktober worden geoogst, begint de oogst van deze twee variëteiten al eind september", voegt Ouhatitta toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team