16 januari 2018 - 16:45 - Marokkanen in het buitenland
Dounia mocht op 21 november vorig jaar niet op een stadsbus in Amsterdam stappen van de chauffeur omdat ze van Marokkaanse afkomst is.
De man vertelde haar dat hij haar "soort mensen" niet in zijn bus wilde en weigerde haar, en een ander Marokkaans meisje, de toegang tot het voertuig.
Een passagierster greep in en dreigde de chauffeur waarop hij de 14-jarige Dounia en het ander meisje uiteindelijk liet instappen.
Aicha, de moeder van Dounia, weigert het erbij te laten. Ze deed aangifte van discriminatie bij de politie en meldde het incident bij het vervoerbedrijf GVB. Het incident werd gefilmd door een camera in de bus maar twee maanden later is de zaak nog steeds niet opgelost.
Dounia stelt dat de chauffeur "een grotere Hollandse man met kort haar" was. Volgens het GVB voldoet geen enkele chauffeur aan dat signalement en werden de bewakingsbeelden nog voor ze konden worden gecontroleerd automatisch vernietigd "uit privacyoverwegingen". Vier buschauffeurs werden over het incident aangesproken maar dat leidde tot niets. De politie onderzoekt de zaak verder en zal naar verwachting nog meer chauffeurs horen.
"Mijn kinderen spreken niet eens Marokkaans! Het voelt als een wake-up-call. Nederland ziet ons gewoon als buitenlanders: je blijft altijd Marokkaan.", zegt Aicha, die wil dat de chauffeur ontslagen wordt. "Zo iemand hoort niet op de bus te zitten."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen