18 april 2025 - 15:00 - Wereld
De recente ontvoering van een 67-jarige Zwitserse vrouw in Agadez, in het noorden van Niger, doet denken aan eerdere gijzelingen in de regio, waaronder die van Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs. Hoewel de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van de Zwitserse nog niet is opgeëist, wijzen experts vooral naar gewapende groeperingen die gelinkt zijn aan Daesh of Al Qaeda. De werkwijze vertoont namelijk opvallende gelijkenissen met eerdere incidenten.
Volgens expert Seidik Abba, geïnterviewd door Tribune de Genève, is de gebruikte methode kenmerkend. "De modus operandi is bijna altijd hetzelfde: onbekenden duiken op, voeren de ontvoering uit, zetten de gijzelaar in een voertuig" en verdwijnen vervolgens spoorloos. Abba sluit niet uit dat de groeperingen zelf direct handelen, maar oppert ook de mogelijkheid dat ze tussenpersonen inschakelen die de gijzelaar later doorverkopen.
Lees ook: Al-Qaeda eist aanslag op Marokkaanse vrachtwagens op
Deze ontvoering volgt op andere recente incidenten. Zo werd in januari de Oostenrijkse Eva Gretzmacher eveneens in Agadez ontvoerd. Op 18 januari werden vier Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs onderschept op de route tussen Burkina Faso en Niger. Onderzoeker Wassim Nasr ziet een patroon en stelt dat deze ontvoeringen passen binnen een trend waarbij "Daesh een soort aanbesteding heeft uitgeschreven voor de ontvoering van Westerlingen voor eigen rekening".
Lokale bronnen ondersteunen het idee van georganiseerde misdaad. Ibrahim Manzo Diallo, een journalist werkzaam in Agadez, suggereert dat er mogelijk "onderaannemers van terroristische groeperingen" betrokken zijn. Een vergelijkbare werkwijze werd toegepast bij de ontvoering van een Spanjaard medio januari nabij de grens tussen Algerije en Mali. Volgens Wassim Nasr werd deze man later vrijgelaten na een regionale interventie die zijn overdracht aan Daesh zou hebben voorkomen.
Lees ook: Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs beschoten in Mali
De aan Al Qaeda gelieerde groep Jama’at Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNI) heeft ontkend betrokken te zijn bij de ontvoeringen van de Oostenrijkse en de Spanjaard. De organisatie beweert gestopt te zijn met het ontvoeren van Westerlingen, hoewel ze nog wel twee Russen vasthouden. Mocht Daesh achter deze nieuwe ontvoering zitten, dan zou dat volgens onderzoeker Yvan Guichaoua een strategische verschuiving betekenen. Daesh hield zich voorheen namelijk "niet echt bezig met de gijzelingsbusiness", in tegenstelling tot JNIM. Een dergelijke betrokkenheid zou ook wijzen op een toegenomen logistieke capaciteit van Daesh om gijzelaars te beheren.
Nederlandse ambassadeur bezoekt Marchica-project in Nador
Ryanair schrapt onverwachts route Malaga-Nador, reizigers woedend
Rel in België over "werkloze huiseigenaren" in Marokko
Marocchino: hoe Marokko onbewust Italië inspireerde
Marokko U17 vol vertrouwen naar finale Afrika Cup tegen Mali
Bacha Coffee brengt ’ziel van Marokko’ naar Europa
Rel in België over "werkloze huiseigenaren" in Marokko
Marocchino: hoe Marokko onbewust Italië inspireerde
Bacha Coffee brengt ’ziel van Marokko’ naar Europa
Arrestaties in Nederland voor aanslag op woning drugsbaas Zakaria ’Piwi’ El Kasmioui
Ontvoering Zwitserse in Niger: link met lot Marokkaanse truckers?
Couscous valt slecht bij Franse regering
Haagse Karim slachtoffer eermoord, daders voor de rechter
Aldi nodigt Marrakech uit in haar schappen