Zoeken

Oom doodgeschoten Firdaous veroordeeld voor cocaïnesmokkel in België

22 september 2024 - 13:50 - Wereld

©

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft Othman El Ballouti (36) bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor het importeren van 840 kilogram cocaïne via de haven van Antwerpen. Het is de eerste keer dat El Ballouti, een oom van het doodgeschoten meisje Firdaous (11), is veroordeeld voor cocaïnesmokkel.

Hoewel het Openbaar Ministerie 11 jaar cel had geëist, heeft de rechtbank een aanzienlijk lagere straf opgelegd. El Ballouti, die bekend staat als een belangrijke speler in de Europese cocaïnehandel maar nog nooit eerder succesvol was vervolgd, stond samen met meerdere handlangers terecht voor de invoer van de cocaïnelading vanuit Ecuador.

Lees ook: Dood Firdaous: "14 maanden van slapeloze nachten, 14 maanden van immense pijn"

De medeverdachten in deze zaak kregen celstraffen variërend van twee tot vijf jaar. De rechtbank heeft ook een bedrag van vijf miljoen euro verbeurd verklaard.

Othman El Ballouti was een van de eerste drugscriminelen uit Antwerpen die zich in Dubai vestigde. Vanuit daar zou hij zijn uitgegroeid tot een prominente figuur in de internationale drugshandel. Het Antwerpse gerecht heeft de Verenigde Arabische Emiraten verzocht om zijn uitlevering, tot nu toe zonder resultaat.

Begin 2023 kwam de 11-jarige Firdaous, het dochtertje van een zus van Othman El Ballouti, om het leven bij een aanslag in Merksem. Het meisje werd dodelijk getroffen door een kogel. In 2016 werd Younes El Ballouti, een jongere broer van Othman, ontvoerd door Franse criminelen. Hij was een maand vermist, maar wist uiteindelijk te ontsnappen uit het appartement in Parijs waar hij werd vastgehouden.

Lees ook: Twee Nederlanders opgepakt voor doodschieten 11-jarige Firdaous in België

Vorig jaar werd bekend dat ook de Amerikaanse DEA een onderzoek is gestart naar Othman El Ballouti wegens internationale drugshandel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team