Zoeken

Oosterhoutse Toeriya eist gerechtigheid na Toeslagenaffaire

15 februari 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Voor de 40-jarige alleenstaande moeder Toeriya, één van de gedupeerden van de Toeslagenaffaire in Nederland, is de nachtmerrie nog lang niet voorbij. Ze werd in 2013 onterecht beschuldigd van fraude en raakte overspannen door de opeenstapeling van schulden die daarop volgde. Toeriya deed recent aangifte tegen ambtenaren van de Belastingdienst.

Een deel van de gedupeerden van de Toeslagenaffaire wil dat ambtenaren van de Nederlandse Belastingdienst worden vervolgd voor discriminatie. De Utrechtse strafrechtadvocaat Anis Boumanjal heeft de aangifte opgesteld. Het OM zag na eerdere aangiftes geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen, maar volgens Boumanjal heeft een recent onderzoek van accountantsbureau PwC voldoende nieuwe informatie opgeleverd om dit alsnog te doen. "Uit het PwC-rapport kun je de conclusie afleiden dat Belastingdienstambtenaren moedwillig discrimineerden. Dat is strafbaar", zegt advocaat Boumanjal in NRC. Hij spreekt van institutioneel racisme bij de fiscus.

Lees ook: Marokkaans-Nederlandse eigenaars kinderdagverblijf doen aangifte tegen fiscus

Toeriya is een alleenstaande moeder met Marokkaanse roots en woont in het Noord-Brabantse Oosterhout. In 2013 werd haar kinderopvangtoeslag plotsklaps geblokkeerd. Ze werkte op dat moment in haar net geopende beautysalon, waarvoor ze een starterslening had gekregen van de gemeente. Haar drie kinderen gingen naar een gastouder en ze had tijdens de opstartfase ook recht op een bijstandsuitkering voor zelfstandigen. Ze kreeg maandelijks zo’n 1800 euro kinderopvangtoeslag, die ze meteen overmaakte naar het gastouderbureau. "Het ging goed, maar toen kwamen opeens de rode enveloppen."

Volgens de Belastingdienst zou Toeriya geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Na heel wat onduidelijk contact met de fiscus, kreeg ze een nieuwe behandelaar toegewezen, maar die werd ook van haar dossier afgehaald. Ze kreeg daarna van de gemeente Oosterhout een dwangbevel om haar starterslening terug te betalen en haar uitkering werd meteen stopgezet, omdat de fiscus de gemeente had laten weten dat Toeriya zou frauderen. Haar beautysalon moest noodgedwongen dicht. Tijdens een gesprek hierover in 2017 met de gemeente, stortte Toeriya helemaal in. "Ik werd duizelig en het werd hol in mijn hoofd. ’Moet u de Belastingdienst maar niet oplichten’, zeiden de ambtenaren tegen mij. Ik weet niet hoe, maar ik ben toen naar mijn ouders gegaan. ’De gemeente heeft me voor fraudeur uitgemaakt, ze kunnen me elk moment komen halen’, vertelde ik. En toen viel ik flauw."

Lees ook: Mahmoud verliest huurtoeslag in Nederland door "illegale babydochter"

Haar kinderen zagen haar vaak huilen. De schulden bleven zich opstapelen en er werd beslag gelegd op haar auto. Toeriya kon haar zoontje, die een zeldzame lichamelijke beperking heeft, niet meer naar een speciale revalidatiekliniek in Utrecht brengen. "Ik was elke dag bang dat ze ons uit huis zouden zetten." Wat ook bijna gebeurde. De woningcorporatie kwam op een bepaald moment haar spullen met een verhuiswagen halen, maar het gezin kon blijven op voorwaarde dat ze geen huurbetaling meer miste. Touriya raakt overspannen. "Ik kon niet meer. De stekker was eruit. Ik kreeg uiteindelijk hulp van maatschappelijk werk. Die zag alle Belastingdienstbrieven die ik niet meer durfde open te maken onder mijn kussen liggen." Door de fraudeverdenking worden ook andere toeslagen stopgezet. In de schuldsanering moest ze jarenlang rondkomen van 70 euro in de maand.

Toeriya kreeg inmiddels een schadevergoeding van 30.000 euro en haar schulden zijn weggestreept. Maar om haar financiële schade helemaal vergoed te krijgen, moet ze nog een lange weg afleggen. Ook de gemeente Oosterhout ging volgens haar in de fout. "Waar is mijn in beslag genomen auto? Waar is mijn bedrijf dat ik moest sluiten? Waar zijn al mijn toeslagen die zijn stopgezet en waar ik recht op had? Waar is de kinderbijslag die ouders normaal opzij zetten om te sparen voor de opleiding of rijbewijs van hun kinderen?"

Lees ook: Marokkanen niet welkom op woningmarkt Amersfoort

Daarom wil Toeriya via de strafrechter genoegdoening voor wat haar is aangedaan, nog los van de financiële problemen. Samen met twee andere partijen doet Toeriya nu een aangifte tegen de betrokken ambtenaren. "Mijn kinderen is zo veel ontnomen. Ze zijn nooit op vakantie geweest, ze konden niet naar kinderfeestjes. Ze hebben jaren in de afgedragen kleren van neefjes en vrienden rondgelopen. En ik heb nooit kunnen genieten dat ik moeder ben geweest. Al die slapeloze nachten, al die angsten tot op de dag van vandaag. Ik ben niet meer de vrouw die ik was. De overheid heeft van mij iemand gemaakt die ik niet wilde worden", vertelt ze aan NRC.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team