Zoeken

Oudste landbouwsite van de prehistorie ontdekt in Marokko

25 september 2024 - 22:10 - Marokko

©

Archeologen hebben in Marokko een bijzondere ontdekking gedaan: de oudste landbouwsite uit de prehistorie. De site, gelegen in Oued Beht, dateert uit de periode tussen 4000 en 1000 voor Christus.

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity, tonen aan dat deze landbouwsite de grootste was in zijn tijd in Afrika, buiten de Nijlregio. Het was een grootschalige boerderij, vergelijkbaar in omvang met het oude Troje in het begin van de Bronstijd.

Lees ook: Marokko onthult 515 miljoen jaar oude "onderwater-Pompeï"

Op de site vonden de archeologen resten van gedomesticeerde planten en dieren, aardewerk en stenen werktuigen, die dateren uit het late Neolithicum. Deze vondsten werpen nieuw licht op de rol van Noord-Afrika in de ontwikkeling van de mediterrane samenlevingen.

Professor Cyprian Broodbank van de Universiteit van Cambridge, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, benadrukte het belang van de ontdekking: "Oued Beht bevestigt de centrale rol van de Maghreb in de opkomst van mediterrane en Afrikaanse samenlevingen in het algemeen."

Lees ook: Gigantische insecten uit de oertijd ontdekt in Marokko

Vergelijkbare ontdekkingen in het gebied van de Straat van Gibraltar en het Iberisch Schiereiland, waar resten van ivoor en struisvogeleieren zijn gevonden, ondersteunen de theorie dat de Maghreb een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van het westelijke Middellandse Zeegebied in het vierde millennium voor Christus.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team