Zoeken

Oujda krijgt HSL

12 juni 2024 - 15:30 - Marokko

©

De nationale spoorwegmaatschappij ONCF heeft ambitieuze plannen voor de toekomst van het spoorvervoer in Marokko. Die plannen werden onlangs onthuld door minister Mohamed Abdeljalil van Transport en Logistiek.

Het plan van de ONCF omvat de aanleg van 1300 kilometer nieuwe hogesnelheidslijnen en 3800 kilometer klassieke spoorlijnen. Hierdoor zullen 43 steden met elkaar verbonden worden, tegen 23 nu. 87% van de bevolking zal toegang krijgen tot de trein, tegen 51% vandaag. De totale investering wordt geraamd op 400 miljard dirham. Naast de nieuwe spoorlijnen, omvat het plan ook de aansluiting van 14 havens, 12 luchthavens en andere belangrijke locaties.

Lees ook: Tetouan: trein én HSL?

De hogesnelheidslijn zal in twee fasen worden aangelegd: een Atlantische as tussen Tanger en Agadir en een Maghrebijnse as tussen Casablanca en Oujda.

Volgens de minister werkt de ONCF momenteel aan de realisatie van de 400 kilometer lange hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech. De studies voor de 240 kilometer lange hogesnelheidslijn tussen Marrakech en Agadir zijn ook al in volle gang.

Lees ook: Internationale concurrentie om Marokkaanse HSL

Daarnaast is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor een spoorlijn tussen Agadir en Laayoune. Deze studie moet het tracé van de lijn en de financiële haalbaarheid van het project bepalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team