Zoeken

Tetouan: trein én HSL?

3 mei 2024 - 17:00 - Marokko

©

De Nationale Maatschappij voor Spoorwegen van Marokko (ONCF) heeft de aftrap gegeven voor een ambitieus project om het spoorwegennet in de noordelijke provincies van Marokko uit te breiden.

Deze ingrijpende stap, die deel uitmaakt van het Tanger-Metropole-programma gelanceerd door Koning Mohammed VI in 2013, beoogt de steden Tanger en Tetouan te verbinden met een moderne en efficiënte spoorlijn.

Het project, met een totaalbudget van 24,6 miljoen dirham, omvat twee hoofdonderdelen:

Lees ook: Marokko bestudeert aansluiting Tetouan op spoor- en wegennet

Stadsrailverbinding Tanger:

 Aanleg van een dubbelspoor tussen het HSL-station van Tanger, het toekomstige station Melloussa en de nieuwe stad Cherfat.

 Creatie van een lijn die Tanger verbindt met de industriezone Gueznaya.

Spoorverbinding Tanger-Tétouan:

 Aanleg van een spoorlijn die het toekomstige station Chrafat verbindt met de stad Tetouan.

Lees ook: HSL Tanger-Agadir: Essaouira opgeofferd?

Deze langverwachte verbinding zal de stad Tetouan uit haar isolement halen en het woon-werkverkeer tussen de twee belangrijkste stedelijke centra in het noorden van het land vergemakkelijken.

De haalbaarheids- en voorontwerpstudies, die zijn toevertrouwd aan gespecialiseerde bureaus, zullen rekening houden met verschillende criteria, waaronder de optimale route van het spoor, de haalbaarheid van het project en de verkeersprognoses voor drie termijnen: 2030, 2035 en 2040.

De snelheid van de treinen op deze nieuwe lijn wordt geschat op 160 kilometer per uur, wat de reistijd tussen Tanger en Tetouan aanzienlijk zal verkorten. Naast zijn regionale dimensie past dit project ook in het kader van de organisatie van het WK voetbal 2030 in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team