29 november 2022 - 14:00 - Wereld
De Nederlandse overheid hield de islamitische onderwijsinstelling As-Siddieq in het vizier. De scholengroep moest op last van de gemeente Amsterdam een integriteitsonderzoek ondergaan en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wierf informanten om gegevens te verzamelen. Dat bevestigen ingewijden in een onderzoek van Het Parool.
Op last van de gemeente Amsterdam moest het bestuur van islamitische onderwijsinstelling As-Siddieq een Bibob-onderzoek ondergaan. Daarmee wordt de integriteit van houders en aanvragers van vergunningen en subsidies getoetst. As-Siddieq zou hiermee de eerste onderwijsinstelling in Nederland zijn die een dergelijk onderzoek moest ondergaan. De NOS schrijft dat de gemeente Amsterdam deze berichtgeving van Het Parool heeft bevestigd.
Lees ook: Financiële chaos op As-Siddieqscholen Amsterdam
Daarnaast heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst volgens Het Parool ook medewerkers van de onderwijsinstelling benaderd met vragen over bestuursvoorzitter Samy Deghedy. Hij zou betrokken zijn bij weekendscholen die koranlessen geven in de As-Siddieqgebouwen. Daarnaast was Deghedy tot deze zomer imam en bestuurder van de El Tawheed moskee, die in de media in verband werd gebracht met radicalisering en terrorisme.
Lees ook: Islamitische scholen in opmars in Nederland
Het Bibob-onderzoek dat de gemeente aan heeft gevraagd, heeft niet geleid tot weigering van de onderwijsinstelling. Maar de gemeenteraad is daarna wel een gesprek aangegaan met het schoolbestuur. Sinds 2020 is er daar sprake van een bestuurscrisis die de bestuurders in twee kampen deelde. In juli van dit jaar werd de crisis door de rechtbank beslecht in het voordeel van het kamp van bestuursvoorzitter Samy Deghedy.
Nieuwe toegangssysteem voor Marokkaanse treinstations
Toekomst Brahim Díaz bij Real Madrid onzeker
Marokko scoort toppositie in klimaatindex
National Geographic landt in Marrakech met exclusieve toeristen
Marokko probeert Frans voetbaltalent te strikken
Minister belooft einde aan bedelarij in Marrakech
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran