Zoeken

Overheidsauto’s in Marokko onder verscherpt toezicht

10 augustus 2024 - 18:50 - Marokko

©

Het gebruik van overheidsauto’s door Marokkaanse ministeries, overheidsinstanties en lokale overheden, ligt opnieuw onder een vergrootglas. Verschillende video’s op sociale media tonen namelijk hoe deze voertuigen tijdens de vakantieperiode geparkeerd staan bij stranden en recreatiegebieden.

Om dit misbruik tegen te gaan, meldt Al Akhbar dat er instructies zijn gegeven aan de politie en gendarmerie om te controleren of overheidsvoertuigen daadwerkelijk voor administratieve doeleinden worden gebruikt. Het gebruik van een dienstauto moet gerechtvaardigd zijn met een opdrachtbon waarop het gebied, de bestemming en de aard van de opdracht vermeld zijn.

Lees ook: Overheidsauto’s verdwenen na schorsing burgemeester in Driouch

De kosten voor dienstauto’s lopen volgens gegevens van de Nationale maatschappij voor vervoer en logistiek, die het wagenpark van de staat beheert, jaarlijks op tot meer dan 10 miljard dirham. Dit bedrag zou zelfs nog hoger kunnen uitvallen door de gestegen brandstofprijzen van de afgelopen jaren.

Lees ook: Marokko grijpt in tegen privégebruik overheidsauto’s

Opvallend is dat Marokko met meer dan 184.000 dienstauto’s voor ongeveer 900.000 ambtenaren een relatief hoog aantal auto’s per ambtenaar heeft. Er is gemiddeld één auto voor elke vijf ambtenaren. Daarmee staat Marokko bovenaan de lijst van landen die het meeste dienstauto’s gebruiken, zelfs voor landen als Japan, Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team