Zoeken

Petitie voor burgerschap Joodse Marokkanen zorgt voor ophef

13 oktober 2024 - 23:00 - Marokko

©

Een petitie om Marokkaanse burgerschap te verlenen aan nakomelingen van Joodse Marokkanen zorgt voor controverse. De petitie, ingediend door El Houssain Ben Messaoud, is deze week via het burgerparticipatieplatform ’Eparticipation.ma’ bij het Marokkaanse parlement ingediend. Tegenstanders van de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël uiten kritiek op het initiatief.

De petitie stelt voor om het Marokkaanse staatsburgerschap te verlenen aan "alle kinderen en kleinkinderen van Joodse Marokkanen". Ben Messaoud beargumenteert dat Joodse Marokkanen in het buitenland hun recht op burgerschap zijn kwijtgeraakt, in tegenstelling tot Joden die in Marokko wonen. Hij wijst op "dwingende redenen buiten hun wil", zoals de afstand tot Marokko, reisproblemen en de politieke, economische of sociale situatie in hun land van verblijf.

Lees ook: Marokko overweegt nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden

De petitie heeft tot nu toe slechts 16 stemmen online gekregen. Anti-normaliseringsactivisten reageren fel. Aziz Hanaoui, secretaris-generaal van het Marokkaans Observatorium tegen Normalisering, noemt het "een zionistische petitie die de Marokkaanse staat, positie, grondwettelijke instellingen en het overheidsbeleid wil zioniseren en israeliseren". In een interview waarschuwt hij voor "een wijdverbreide Israëlische infiltratie in de Marokkaanse samenleving".

Lees ook: Marokkaanse nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden dichterbij

Ook het Marokkaans Front ter Ondersteuning van Palestina en tegen Normalisering veroordeelt de petitie. Het Front spreekt van "verraad aan het Marokkaanse volk" en "een gevaar voor de soevereiniteit van Marokko". De petitie zou burgerschap verlenen aan "kolonisten, criminelen en rekruten van een leger dat bekend staat om zijn terrorisme, criminaliteit en genocide tegen het Palestijnse volk". Het Front kondigt aan diverse vormen van protest te zullen organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team