24 augustus 2019 - 10:50 - Marokko
Veel Marokkanen kiezen ervoor om tijdens de zomerperiode te trouwen. Maar de prijzen liggen in de periode veel hoger dan de rest van het jaar.
Hespress deed onderzoek naar de lucratieve markt en ontmoette professionals uit de sector.
Lalla Aicha werkt al 20 jaar als negafa. "Bij welgestelde gezinnen heeft het meisje recht op 3 of 4 outfits, waarvan sommige haar oorsprong vertegenwoordigen. In dat geval worden Fassie, Tachelhit, Souss of nog Saharawi kleden gekozen. Voor mannen worden gewoonlijk een jabador, een djellaba en een kostuum voor het einde van het feest genomen. Mannen besteden niet veel aandacht aan deze details, vooral jongere mannen."
Niet alleen de outfits maar ook de organisatie van het feest kost veel geld. Meestal wordt het feest door de familie van de man betaald. In steeds meer gevallen worden de kosten echter door de twee familie’s gedeeld. "De familie van de bruid betaalt haar tafels terwijl de familie van de bruidegom hetzelfde doet, dit om problemen met het aantal gasten aan beide kanten te voorkomen, want het is soms een echte strijd.", aldus Lalla Aicha.
Maar soms kiezen families er ook voor om hun trouwfeest heel anders te organiseren en huren bijvoorbeeld een zaal in een hotel voor een drietal uren. Anderen doen helemaal niets meer en laten het aan het jong koppel over om hun bruiloft te organiseren zoals ze het wensen.
Een ervaren negafa kost gemiddeld 30.000 dirham. Voor een goed orkest wordt tussen 5000 en 7000 dirham gevraagd. Een optreden van 3 uur met een Libanese artiest kost 100.000 dirham en de huur van een limousine of een luxe wagen tussen 6000 en 9000 dirham.
Door al deze kosten wordt trouwen in Marokko uitzonderlijk duur. Erger nog, "sommige gezinnen steken zich in de schulden om hun kinderen te plezieren of buren, vrienden en familieleden te imponeren."
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort