Zoeken

Protest op universiteit Tetouan tegen academisch akkoord met Israël

6 juni 2024 - 06:00 - Marokko

©

Op de Universiteit Abdelmalek Essaâdi in Tetouan hebben ruim 600 docenten en verantwoordelijken hun handtekening gezet onder een petitie die oproept tot de annulering van een samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit van Haïfa.

Deze overeenkomst, die in september 2022 werd ondertekend, is gericht op het versterken van samenwerking op het gebied van mariene wetenschappen, duurzame aquacultuur, maritieme technologieën en ecologisch onderzoek. De overeenkomst staat gepland voor evaluatie tijdens de volgende bijeenkomst van de universiteitsraad.

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

De ondertekenaars van de petitie beschrijven hun actie als een solidariteitsbeweging met het Palestijnse volk, dat al meer dan acht maanden slachtoffer is van genocide en misdaden tegen de menselijkheid, voornamelijk in de Gazastrook. Zij roepen op tot krachtige juridische en politieke maatregelen tegen Israël.

In hun verklaring wijzen de academici erop dat de Israëlische bezettingsmacht doelbewust en systematisch onderwijsinstellingen heeft aangevallen, inclusief universiteiten en hun leidinggevenden, docenten en studenten, waarbij velen van hen zijn omgekomen.

Lees ook: Wapenlading voor Israël: Marokko onder druk om schip te blokkeren

Deze roep om de samenwerkingsovereenkomst te beëindigen volgt twee jaar na de ondertekening van een officieel samenwerkingsakkoord tussen het Marokkaanse ministerie van Hoger Onderwijs en zijn Israëlische tegenhanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team