Zoeken

Rabat betaalt salarissen aan overleden ambtenaren

29 augustus 2024 - 08:50 - Marokko

©

Asmaa Rhlalou, voormalig burgemeester van Rabat, zou het onderwerp kunnen worden van een onderzoek naar beschuldigingen van betalingen aan overleden personen en fictieve ambtenaren binnen de gemeente. Dit blijkt uit een verzoek van de raadsleden van de Federatie van Democratisch Links (FGD) aan het Openbaar Ministerie.

De FGD-raadsleden hebben hun grieven geuit over de gang van zaken binnen de gemeente en beweren dat slechts 36% van de medewerkers aanwezig is op hun werkplek, wat betekent dat bijna tweederde van het personeel afwezig is. Ze willen dat niet alleen Asmaa Rhlalou, maar ook de voormalige burgemeester Mohamed Sadiki wordt ondervraagd.

Lees ook: Asmaa Rhlalou, eerste vrouwelijke burgemeester van Rabat

Sinds 2016 bekritiseren de FGD-raadsleden het beheer van de menselijke hulpbronnen binnen de gemeente, vooral het fenomeen van spookambtenaren, dat volgens hen de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Hun klachten vonden echter geen gehoor. Het Regionaal Rekenhof heeft inmiddels hun bevindingen bevestigd en gewezen op bewijs dat de slechte staat van het beheer van zowel menselijke als materiële hulpbronnen binnen de gemeente aantoont. Volgens de FGD is het noodzakelijk om verantwoordelijkheden te verduidelijken en alle betrokkenen bij dit wanbeheer en de verkwisting van publieke middelen ter verantwoording te roepen, met name de twee voormalige burgemeesters Mohamed Sadiki van de PJD-partij en Asmaa Rhlalou van de RNI-partij.

Lees ook: Asmaa Rhlalou voor de rechter?

Asmaa Rhlalou, die in september 2021 werd verkozen als de eerste vrouwelijke burgemeester van Marokko, diende haar ontslag in op woensdag 28 februari 2024, minder dan dertig maanden na haar aantreden. De beschuldigingen van slecht beheer en nepotisme blijven haar echter achtervolgen, ondanks haar pogingen om de situatie te verduidelijken en haar ontslag te rechtvaardigen. De druk vanuit de gemeenteraad en het Openbaar Ministerie zou nu kunnen leiden tot een formeel onderzoek naar haar handelen tijdens haar ambtsperiode.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team