Zoeken

Racisme in Spanje bedreigt WK-kandidatuur Marokko

5 september 2024 - 18:00 - Sport

©

De Spaanse kandidatuur voor het WK voetbal in 2030, samen met Marokko en Portugal, wankelt. De Braziliaanse sterspeler Vinicius Jr. van Real Madrid, die herhaaldelijk het doelwit is geweest van racistische aanvallen, stelt dat Spanje zich moet terugtrekken als co-organisator als het land het racismeprobleem niet aanpakt.

"Als de situatie rond racisme in Spanje niet verbetert voor 2030, moet het WK naar een andere locatie worden verplaatst", zei Vinicius Jr. tegen CNN. Hij hoopt dat Spanje "zal evolueren en begrijpen hoe ernstig het is om iemand te beledigen vanwege zijn huidskleur". Als de situatie in 2030 niet is verbeterd, vindt hij dat het toernooi moet worden verplaatst, omdat spelers zich niet veilig en op hun gemak kunnen voelen in een land waar ze racisme kunnen ervaren.

Lees ook: Real Madrid-speler Vinicius Junior: racisme in Spanje, liefde in Marokko

De Braziliaanse aanvaller is al zestien keer slachtoffer geweest van racistische beledigingen. In maart barstte hij in tranen uit tijdens een persconferentie toen hij werd gevraagd naar het racisme waarmee hij regelmatig te maken krijgt. Hij gaf aan dat zijn "zin om te spelen" afneemt door de aanhoudende racistische incidenten in Spanje.

Onlangs onthulde de 24-jarige speler dat hij met zijn teamgenoten van Real Madrid heeft gesproken over hoe ze moeten omgaan met toekomstige racistische incidenten. Dit omvat de belofte van het team om het veld te verlaten als een speler racistisch wordt bejegend door supporters.

Lees ook: Racisme tegen Vinícius Jr. bedreigt Ibero-Marokkaanse kandidatuur voor WK 2030

In mei 2023 werd Vinicius Jr. aan het einde van een wedstrijd tegen Valencia van het veld gestuurd nadat hij woedend reageerde op racistische beledigingen vanuit het publiek. Zijn schorsing werd later opgeheven en Valencia kreeg een sportieve en financiële straf voor het gedrag van sommige supporters. In juni werden drie mannen veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor racistische uitingen jegens de speler. Volgens LaLiga was dit "de eerste veroordeling in zijn soort in Spanje".

De president van LaLiga prees de veroordeling als "een uitstekend nieuws voor de strijd tegen racisme in Spanje". Vinicius Jr. ziet langzaam een verandering in de houding ten opzichte van racisme in het land. Hij wil zijn best doen om dingen te veranderen, omdat de meerderheid van de Spanjaarden niet racistisch is. Hij benadrukt dat hij graag voor Real Madrid speelt en van Spanje houdt.

Lees ook: Real Madrid-ster Vinicius Junior in Marrakech (video)

Afgelopen zaterdag introduceerde de FIFA een nieuw gebaar voor spelers en officials die slachtoffer zijn van racisme. Tijdens het WK voetbal voor vrouwen onder 20, dat van 31 augustus tot 22 september in Colombia plaatsvindt, kunnen ze voor het eerst racistische incidenten melden door hun armen te kruisen voor hun borst, zodat hun polsen een X vormen. De scheidsrechter kan dan een procedure in drie stappen starten, die kan leiden tot het tijdelijk of definitief staken van de wedstrijd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team