Zoeken

Russische import van Marokkaanse vis keldert

5 september 2024 - 16:20 - Economie

©

De Russische import van Marokkaanse vis en zeevruchten is in het eerste kwartaal van 2024 sterk gedaald. Met slechts 1600 ton aan import, is dit drie keer minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er is wel een opvallende stijging te zien in de import van Marokkaanse octopus. In de eerste helft van 2024 werd er 170 ton geïmporteerd, goed voor een waarde van 2,8 miljoen dollar. Dit komt neer op 11% van de totale Russische import van Marokkaanse vis en zeevruchten, en maar liefst 43% van de totale waarde daarvan. De sterke vraag naar Marokkaanse octopus is de belangrijkste reden voor deze stijging.

Lees ook: Rusland blokkeert import Marokkaanse sardines

De import van Marokkaanse oesters bleef stabiel met 40 ton, ter waarde van een half miljoen dollar. De daling in de totale visimport wordt vooral veroorzaakt door een sterke afname in de import van oppervlaktevis, die vorig jaar nog 98% van het volume en 86% van de waarde uitmaakte.

Verschillende factoren spelen een rol bij de verminderde import van Marokkaanse visproducten. De devaluatie van de roebel, een tekort aan arbeidskrachten en problemen met transport en verkoop van zowel grondstoffen als eindproducten hebben geleid tot een lagere productie van visconserven in Marokko.

Lees ook: Marokkaanse visserijsector krimpt, Al Hoceima vormt uitzondering

Tegelijkertijd zijn de visprijzen in Marokko flink gestegen, zelfs die van de sardine, traditioneel het ’voedsel van de armen’. Een kilo sardine kost nu meer dan 25 dirham, en een krat sardines gaat voor 400 tot 500 dirham over de toonbank, afhankelijk van de locatie. Deze prijsstijgingen leiden tot onvrede onder de Marokkaanse bevolking, vooral bij mensen met een laag inkomen. Volgens experts in de sector komt de prijsstijging door een lagere visproductie als gevolg van klimaatverandering langs de kust tussen Casablanca en Agadir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team