Zoeken

Sardientjes onbetaalbaar geworden in Marokko

3 september 2024 - 13:50 - Marokko

©

De prijs van sardientjes in Marokko is de pan uitgerezen, wat niet alleen een flinke knauw geeft aan de portemonnee van de Marokkaanse bevolking, maar ook de hele keten van visser tot consument ontwricht.

In sommige delen van het koninkrijk betaalt men tot 35 dirham voor een kilo sardientjes. Deze prijsexplosie heeft meerdere oorzaken. Klimaatverandering heeft de zeestromen beïnvloed, waardoor de sardienscholen zich verder van de kust hebben teruggetrokken. Daarnaast is er simpelweg meer vraag dan aanbod, vooral omdat visverwerkende bedrijven hun productie willen opschroeven en bereid zijn 9 dirham per kilo te betalen, in plaats van de gebruikelijke 4 dirham. Exporteurs drijven de prijs ook op om de vis tegen een aantrekkelijke prijs van rond de 5 euro per kilo op de Europese markt te kunnen verkopen.

Lees ook: Marokko kampt met onverwachte sardinenmigratie

Volgens de krant Les Inspirations Éco is er zelfs sprake van ’lobbying’ in de havens, waardoor de prijs al wordt opgedreven voordat de vis de visafslag bereikt. Handelaren klagen dat ze niet weten wie hiervoor verantwoordelijk is.

Lees ook: Rusland blokkeert import Marokkaanse sardines

De Federatie van Zeevisserij (FPM) waarschuwt dat deze verstoringen niet alleen gevolgen hebben voor de consument, maar ook voor de hele waardeketen. Zowel de kustvisserij als de grotere schepen met koelinstallaties zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van sardines. Als die schaars worden, heeft dat gevolgen voor de visverwerkende industrie en andere schakels in de keten. De FPM heeft daarom aanbevelingen gedaan aan de overheid, waaronder het instellen van viszones. Sommige mensen in de sector hopen dat het ministerie van Visserij zal ingrijpen met controles, terwijl anderen willen dat de mededingingsautoriteit de zaak onderzoekt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team