Zoeken

Ryanair rekent op Marokkaanse gemeenschap in België en Nederland

19 juli 2024 - 17:10 - Economie

©

Ryanair breidt zijn netwerk in Marokko snel uit en vliegt nu al op twaalf steden met 175 verschillende routes en 1100 vluchten per week in het hoogseizoen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft de ambitie om de grootste luchtvaartmaatschappij van het koninkrijk te worden en daarmee Royal Air Maroc te overtreffen. Ryanair verwacht deze zomer vijf miljoen passagiers te vervoeren op Marokkaanse luchthavens, een groei van 33% ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook: Ryanair belooft enorme investering in Marokko

De luchtvaartmaatschappij is vastbesloten om zich permanent te vestigen in Noord-Afrika. Vorige week opende Ryanair zijn vierde basis in Tanger, een belangrijke stap in de uitbreidingsplannen. Het bedrijf heeft al 1,3 miljard euro geïnvesteerd in Marokko, voornamelijk in nieuwe vliegtuigen. Eddie Wilson, CEO van Ryanair DAC, benadrukt de goede relatie met de Marokkaanse overheid en ziet veel kansen in het koninkrijk vanwege de groeiende economie, het toerisme en het WK voetbal in 2030.

"Onze groei in Marokko is goed nieuws voor de grote Marokkaanse gemeenschap in België, maar ook in Frankrijk, Spanje en Nederland", benadrukt de verantwoordelijke. De budgetmaatschappij biedt nu 76 vluchten per week aan tussen België en Marokko. "Dit is een belangrijke markt voor ons: deze arbeidsmigranten bezoeken hun familie en vrienden in hun thuisland. Het doet me denken aan onze beginjaren in Ierland. De Ierse luchtvaartmarkt groeide mede dankzij de grote diaspora die in het Verenigd Koninkrijk werkte. In het begin dachten veel van deze migranten dat ze Ierland bijna nooit meer zouden zien. Maar uiteindelijk komen velen van hen bijna elk weekend terug naar huis dankzij Ryanair. We zien dit soort gedrag nu ook in de landen van Centraal- en Oost-Europa, waar de economieën volwassen zijn geworden. En ik denk dat we hetzelfde zullen zien in Marokko."

In december kreeg Ryanair toestemming van de Marokkaanse overheid om binnenlandse vluchten uit te voeren, een primeur voor een niet-Europees land. Wilson is van plan om deze kans optimaal te benutten en het transport tussen verschillende regio’s te verbeteren.

Lees ook: Ryanair opent nieuwe basis in Tanger

De komst van Ryanair wordt echter niet door iedereen met gejuich ontvangen. Air Arabia en Royal Air Maroc, die tot nu toe de binnenlandse markt domineerden, zien de Ierse prijsvechter niet graag komen. Wilson is echter niet bang voor concurrentie en gelooft dat deze vooral gunstig zal zijn voor de Marokkaanse reiziger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team