Zoeken

Sahara blijft middelpunt spanningen Marokko Algerije

7 september 2022 - 15:00 - Wereld

©

De betrekkingen tussen Algerije en Marokko zijn al bijna zes decennia lang gespannen, omwille van de respectievelijke belangen van beide landen bij de controle over de Sahara.

Algerije sloot zijn grens met Marokko in 1994, nadat het koninkrijk Algiers beschuldigde van betrokkenheid bij een terroristische aanslag in Marrakech en een visumplicht oplegde voor Algerijnen die Marokko wilden bezoeken. Sindsdien evolueren de betrekkingen tussen de twee landen met horten en stoten, met momenten van relatieve rust en momenten van spanningen.

Lees ook: "Betrekkingen Marokko Algerije zullen niet snel verbeteren"

Het geschil over de invloed op de Sahara is in de loop der jaren de Middellandse Zee overgestoken en heeft geleid tot het ontstaan van allianties tussen de twee landen en landen van Zuid-Europa. "Beide Noord-Afrikaanse landen hebben belangen in Europa die het Oude Continent kan gebruiken om de spanningen tot een minimum te beperken," zegt Anthony Dworkin, lid van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. Om dit te kunnen realiseren zouden de Europese landen volgens Dworkin moeten streven naar een evenwicht tussen de twee buurlanden, door Marokko meer steun te geven en er tegelijkertijd voor te zorgen dat Algerije niet al te zeer in verlegenheid wordt gebracht.

Lees ook: Marokko-Algerije: diplomatieke betrekkingen al jaar verbroken

Duitsland en Spanje hebben reeds hun steun betuigd aan het Marokkaanse karakter van de Sahara. Algerije heeft zijn ambassadeur in Madrid teruggeroepen en zijn verdrag inzake vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje opgeschort. Italië en Frankrijk lijken nu juist dichter bij Algiers te staan. De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko verslechterden sterk na de Pegasus-spionage-affaire. Marokko beschikt echter nog over heel wat pressiemiddelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team