Zoeken

Sahara: Verenigde Staten verpulveren hoop van Algerije

21 juli 2024 - 14:40 - Marokko

©

De Verenigde Staten zijn niet van plan hun erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in te trekken. De Amerikaanse ambassadeur in Algerije, Elizabeth Moore Aubin, was daarover duidelijk in een interview.

Washington houdt vast aan zijn standpunt over de Sahara-kwestie, ondanks de hoop van Algerije op een verandering. "President Biden heeft de verklaring van zijn voorganger Donald Trump over de Sahara niet veranderd, omdat het een historisch feit is," zei Moore Aubin tegen de Algerijnse nieuwssite La Patrie News. Sinds 2008 steunen de Verenigde Staten het Marokkaanse autonomieplan, dat zij nog steeds als de beste oplossing zien.

Lees ook: "Over Sahara-kwestie mag geen enkel compromis met Algerije worden gesloten"

Moore Aubin benadrukte dat de regering-Biden "het Marokkaanse autonomieplan blijft beschouwen als serieus, geloofwaardig en realistisch, met een aanpak die kan voldoen aan de aspiraties van de bevolking van de Sahara." Ze voegde eraan toe: "We hebben ons standpunt hierover in bijna twee decennia niet veranderd. Uiteindelijk moet dit echter een oplossing zijn onder auspiciën van de Verenigde Naties."

Lees ook: "Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

De Amerikaanse ambassadeur erkende ook de complexiteit van het hervatten van het politieke proces bij de Verenigde Naties, ondanks de benoeming van Staffan de Mistura als persoonlijk gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Mistura heeft moeite om de rondetafelgesprekken nieuw leven in te blazen, een initiatief dat in 2018 werd gelanceerd door zijn voorganger, Horst Köhler.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team