4 maart 2021 - 11:20 - Wereld
In het kader van de Wereld Obesitas Dag op 24 maart, sprak Het Belang van Limburg met de 20-jarige Sarah Mahassine, die in december onder het mes ging en intussen al 19 kilo kwijt is geraakt. "Eén van de redenen waarom ik het interview wilde doen, is om het taboe rond obesitas te doorbreken. Dat woord obesitas klinkt zwaar. Wil ik daar wel mee naar buiten komen? Maar ik vind het heel belangrijk om erover te praten."
Obesitas is een wereldwijd groeiend probleem. Ook de Belgisch-Marokkaanse Sarah Mahassine was te zwaar. "Ik had emotionele vreetbuien en een eetstoornis", zegt ze In het Belang van Limburg. Sarah had als kind al overgewicht, als puber kreeg ze last van emotionele vreetbuien die ze met verschillende diëten tevergeefs probeerde aan te pakken. "Ik ben van Marokkaanse afkomst, en het is traditie in de Marokkaanse cultuur om veel en lekker te eten. Als we met de familie samenkwamen, stonden er bij wijze van spreken 20 tajines op tafel. Het werd erin gepropt. Niet door mijn ouders, maar als zij hun rug draaiden stopte mijn oma toch iets in mijn mond. Als puber is het alleen maar erger geworden. Toen ik in het tweede middelbaar zat, ging ik veel sporten en ben ik afgevallen. Het was een golf, met pieken en dalen. Het jojo-effect".
Tijdens de lockdown in maart 2020 liep het helemaal uit de hand, ze voelde zich niet goed in haar vel en zag het niet meer zitten. "De fitnesscentra waren dicht, en ik kon mezelf niet motiveren om buiten te gaan sporten omdat ik me schaamde voor mijn lichaam. Het stapelde zich op. Door mijn lichaamsgewicht kon ik uiteindelijk ook niet meer sporten, terwijl ik altijd supergraag gesport heb. Ik heb vijftien jaar gedanst en dat kon niet meer. Mijn kamer ligt thuis op de tweede verdieping. Als ik boven kwam, moest ik drie minuten gaan zitten. Ken je die programma’s op Netflix met daarin extreem obese Amerikanen die willen afvallen? Zo voelde ik mij. Dat vond ik vreselijk".
Via een vriend van haar vader, de Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine, kwam Sarah terecht bij dokter Wim Bouckaert. "In december 2019 heb ik mijn eerste consultatie gehad. Toen had ik overgewicht, maar geen morbide obesitas. Ik ging in behandeling, maar een operatie was nog niet aan de orde. Ik heb heel mijn leven al vreetbuien gehad: emo-eten. Thuis hadden mijn ouders nog controle over wat ik at, maar toen ik op kot ging niet meer. Ik was alleen en kon eten wat ik wou. Bovenop mijn overgewicht kreeg ik een eetstoornis: boulimie. Je hebt twee vormen van boulimie. Extreem veel eten en dan braken. Of extreem veel eten, en dan extreem veel fitnessen. Dat is wat ik deed. Ondanks dat ik veel at, kwam ik niet superveel bij omdat ik zoveel sportte".
Op dat moment duwde ze op de stopknop, werd ze op 10 december geopereerd en kreeg een gastric sleeve. "Als ik een maagverkleining zou doen, wilde ik een sleeve", zegt ze. "Voor mij was dit de beste oplossing omdat je minder heftig afvalt dan bij een bypass. De operatie heeft mijn leven veranderd. Toch is die operatie geen wondermiddel, wel een hulpmiddel. Je moet het nog altijd zelf doen. Je moet op je eten letten, blijven bewegen".
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan