Zoeken

In Sebta kan men nu ook met dirhams betalen!

4 september 2024 - 19:40 - Wereld

©

De Franse supermarktketen Carrefour in de Spaanse enclave Sebta accepteert nu ook betalingen in Marokkaanse dirhams. Dit is een primeur in Spanje en een poging om meer Marokkaanse klanten aan te trekken.

De Spaanse krant El Debate meldt dat Carrefour met deze maatregel het leven van Marokkaanse klanten gemakkelijker maakt. Ze hoeven nu niet meer hun dirhams om te wisselen naar euro’s voordat ze boodschappen doen in de vestiging in Sebta. Eventueel wisselgeld krijgen ze wel in euro’s terug.

Lees ook: Ceuta-crisis: Spaanse regering verdedigt Marokko

Volgens het blad speelt deze beslissing van Carrefour in de kaart van Marokko, dat al jaren probeert de Spaanse enclave bij zijn grondgebied te voegen. De maatregel zou vooral de Marokkaanse bevolking aan de grens met Sebta ten goede komen.

Lokale ondernemers in Sebta betwijfelen echter of de maatregel effectief zal zijn. Ze wijzen erop dat Marokko, in strijd met het principe van wederkerigheid in de handel met Spanje, geen producten toelaat die in Sebta zijn gekocht. Dit schaadt de economie van de enclave.

Lees ook: EU aan Marokko: Ceuta en Melilla "zijn Spaanse steden"

Marokko en Spanje hebben in april 2022 afgesproken om een commerciële douanepost in Sebta te openen en die in Melilla, die Marokko in augustus 2018 eenzijdig had gesloten, te heropenen. Dit om het goederenverkeer tussen beide landen te normaliseren. Maar deze openingen laten nog op zich wachten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team