Zoeken

Soumaya Ahouaoui: "Marokkaanse vrouwen kunnen echt feesten"

6 juni 2022 - 09:40 - Cultuur

©

De romantische komedie ‘Marokkaanse Bruiloft’ is nu te zien in de bioscopen in Nederland. Metro sprak met hoofdrolspeelster Soumaya Ahouaoui in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam, een paar uur voor de première van de film eind vorige week.

In de romcom ’Marokkaanse Bruiloft’ speelt de 35-jarige Soumaya Ahouaoui haar grootste rol tot nu toe. Ze kruipt in de huid van Yasmine, die tegen de verwachtingen van haar Marokkaanse omgeving in strafrechtadvocaat wil worden. Ze wil ook heel graag een droomhuwelijk, maar omdat ze heel hard werkt om haar doelstellingen te bereiken komt ze tijd tekort om te daten, tot ze plots twee leuke mannen ontmoet. Automonteur Samir (Walid Benmbarak), die ze op een bepaald moment moet bijstaan als advocaat, en plastisch chirurg Ibrahim (Nabil Aoulad Ayad), die charmant is maar ook nog over andere karaktereigenschappen blijkt te beschikken.

De opnames van de film waren één groot feest voor de cast. "Het was fantastisch, letterlijk en figuurlijk ja. Voor mij speciaal, want in ’Marokkaanse Bruiloft’ zit ik in bijna elke scène. Mijn werk bestaat doorgaans uit wachten, maar in deze film werd ik een soort van geleefd. Heel veel scènes, zoveel verschillende emoties. Dan weer een ’Marokkaanse bruiloft’, dan weer een echt Nederlandse opname. Dit was – al helemaal voor mij – een erg leuk script om mee te werken", aldus Ahouaoui.

De film vergroot Marokkaanse tradities uit, gespeeld door Marokkaans-Nederlandse acteurs. Op de vraag hoe dit bij de Marokkaanse gemeenschap ligt, antwoord Soumaya dat alles heel herkenbaar zal zijn. "Ook voor Marokkanen. Er wordt een spiegel voorgehouden. Dat is juist erg leuk, ook als het zelfspot is of er harde grappen worden gemaakt. ’Marokkaanse Bruiloft’ is met veel liefde gemaakt, dat valt helemaal okay."

Metro wil ook weten of er veel Marokkaanse vrouwelijke advocaten zijn. "Volgens mij steeds meer. Maar wat ik zeker weet is dat Nederlands-Marokkaanse vrouwen het heel goed doen op universiteiten. Dat kan dus op allerlei gebied zijn." Zelf studeerde ze na het vwo eerst farmacie-scheikunde, terwijl ze ook was ingeloot voor geneeskunde. "Ja, ik was een echte universitaire meid die met chemische formules bezig was. Maar toen maakte ik echter een hele duidelijke irrationele keuze dat ik moest gaan acteren, iets wat ik als hobby deed. Toen kwam ik erachter: ’Dit moet ik doen.’ Eigenlijk was Toneelschool Amsterdam geen keuze, het moest", zegt ze.

Haar ouders vonden dit, net zoals veel ouders, geen rationele beslissing. "Ben je nou helemaal gek geworden?", was hun eerste reactie. "Maar ze snapten ook niet precies wat ik dan wilde. Acteur worden dus, wat mijn ouders gelukkig wel hebben gesteund. Al was het iets als ’nou ja, doe het dan maar’." Haar familie is traditioneel, maar ook vrij. "Mijn familie komt uit een stad en mijn vader en moeder hebben, voordat mijn vader naar Nederland kwam, allebei in Marokko gestudeerd. Ik kom uit een heel lief, leuk gezin."

Soumaya vindt Marokkaanse bruiloften zelf ook geweldig. "Er zijn honderden mensen, want het is onmogelijk dat je iemand niet uitnodigt. Zo’n beetje iedereen is welkom. Ja, het zijn grote feesten en ik vind dat leuk. Als je bruid bent, dan draait alles om jou. Rituelen, meerdere jurken, een echte sprookjesopkomst uit 1001 Nacht. Het is bijna een toneelstuk dat wordt opgevoerd en alles moet perfect gaan. Als gast op een bruiloft weten we hoe we goed moeten feesten. Marokkaanse muziek is echt party, hoor. Er wordt heeeel veel gedanst. Eigenlijk duurt een Marokkaanse bruiloft drie dagen, wat begint met een Henna-feest met alleen de vrouwen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team