Zoeken

Spaanse bedrijven verhuizen massaal naar Marokko

25 juni 2024 - 21:20 - Economie

©

Steeds meer Spaanse bedrijven verhuizen hun productie naar Marokko of openen er filialen. Dit blijkt uit cijfers van het Spaanse Instituut voor Export en Investeringen (ICEX).

Meer dan 360 Spaanse bedrijven hebben de stap gezet om hun productie naar Marokko te verplaatsen. Sommige bedrijven hebben hun volledige productie verplaatst, terwijl andere via dochterondernemingen of in samenwerking met Marokkaanse bedrijven opereren.

Lees ook: Inditex verlaat China voor Marokko

Een belangrijke sector die profiteert van deze trend is de agribusiness. Ongeveer 10% van de Spaanse bedrijven in Marokko is direct of indirect betrokken bij de productie van voedsel en dranken. Een bekend voorbeeld is Ebro Foods (rijstmerken), dat zich in 2001 via Mundiriz in de regio Larache vestigde.

Ook textielgigant Inditex heeft zijn productie uitgebreid in Marokko. "Dit stelt ons in staat om snel en efficiënt in te spelen op de vraag en ons aan te passen aan nieuwe sociale en milieustandaarden," melden bronnen binnen het bedrijf. "De nabijheid is een van de sleutelcriteria voor onze toeleveringsketen, waardoor we snel kunnen inspelen op de markt." Inditex zou in Marokko goed zijn voor 94.563 indirecte banen.

Lees ook: Textiel en autosector: Marokko, Europa’s low cost-fabriek

De toename van Spaanse investeringen in Marokko komt op een moment dat bedrijven zich aanpassen aan het beleid van de Europese Unie. Spanje blijft de belangrijkste handelspartner van Marokko, voor Frankrijk en China, zowel qua export als import. In 2021 bereikten de Spaanse exporten naar Marokko een recordniveau van 9,5 miljard euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team