Zoeken

Spaanse politie neemt olijfolie in beslag bij grens Marokko, reiziger doet aangifte

15 augustus 2024 - 12:10 - Wereld

©

Een Spaanse reiziger is in juli bij de grensovergang Bni Nssar in Melilla 6,5 liter olijfolie kwijtgeraakt. De Guardia Civil nam de olie in beslag, waarop de man een klacht indiende bij de Ombudsman.

Het incident vond plaats op 7 juli toen de man met zijn gezin terugkeerde van een bezoek aan zijn schoonfamilie in Marokko. Hij had twee vatten met in totaal 6,5 liter olijfolie bij zich, geproduceerd door zijn schoonfamilie. Tot zijn verbazing werd hem verteld dat hij niet meer dan vijf liter mocht invoeren. Hij moest kiezen: de olie terugbrengen naar Marokko of achterlaten voor vernietiging. Hij koos voor het laatste.

Lees ook: Volgende producten mogen vanuit Marokko naar Sebta gebracht worden

Nu vraagt hij de Ombudsman om opheldering. Hij vindt de inbeslagname onterecht en wijst erop dat er geen informatieborden waren over de invoerbeperking. Bovendien stelt hij dat de Europese regelgeving een maximum van 10 kg/l per privévoertuig toestaat. Hij vindt dat er een tegenstrijdigheid is tussen de Europese en nationale regels en dat de Spaanse autoriteiten de regels niet hebben bijgewerkt.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: dit mag je niet naar Marokko meebrengen

De man vindt ook dat de kwaliteitscontrole van voedselproducten niet de taak is van de Guardia Civil, maar van het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Hij eist de teruggave van zijn olijfolie en wil dat de taken van de Guardia Civil en de gezondheidsinspectie duidelijker worden afgebakend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team