17 juli 2022 - 11:40 - Wereld
Sinds kort staat de Europese Unie de invoer van gevogelte uit Marokko op haar markten toe. Spaanse pluimveehouders keuren dit besluit af, omdat ze vrezen dat het de weg vrijmaakt voor meer invoer van Marokkaanse landbouwproducten. Volgens hen voldoen die producten niet aan de Europese productienormen.
Vanaf 30 juni zal Marokko zijn gevogelte naar Spanje en de Europese markten kunnen uitvoeren. Daarmee voegt het koninkrijk zich bij de lijst van landen die gevogelte naar de Europese Unie uitvoeren, zoals Australië, Brazilië, Canada, China, Israël en Japan. De Europese Unie besloot in 2017 haar veto over Marokkaans kippenvlees te behouden. Deskundigen hadden een inspectiebezoek aan Marokko gebracht en vastgesteld dat het koninkrijk niet aan de vereiste voorwaarden voldeed, aldus EFE Agro.
Lees ook: Marokkaanse landbouwexport beleeft doorbraak
De Europese Unie verzekert nu dat Marokko "garanties" heeft gegeven voor de gezondheid en de voedselveiligheid. Maar de meeste Spaanse pluimveehouders zijn vooralsnog niet van mening dat de Marokkaanse producten aan de eisen van de Europese Unie voldoen. Ook de beroepsorganisatie Avianza is van mening dat de Spaanse consument eraan gehecht is vlees van "goede kwaliteit" te kopen dat volgens de EU-normen geproduceerd is.
Lees ook: Marokko: export agrofood breekt record
Marokkaans kippenvlees wordt toegevoegd aan de lijst van andere Marokkaanse producten, vooral tomaten, fruit en groenten, die naar de Europese Unie worden uitgevoerd. Landbouwers stellen dat deze Marokkaanse producten niet aan de eisen van de Europese Unie voldoen en goedkoper verkocht kunnen worden vanwege de goedkope arbeidskrachten in het koninkrijk.
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko